Statul a preluat casa lui Constantin Brâncuşi de la Hobiţa. Clădirea este o ruină
În al doisprezecelea ceas, autorităţile gorjene au preluat o clădire-simbol a României! Este vorba despre casa în care s-a născut sculptorul Constantin Brâncuşi, de la Hobiţa. Sau ce a mai rămas din ea!
În al doisprezecelea ceas, autorităţile gorjene au preluat o clădire-simbol a României! Este vorba despre casa în care s-a născut sculptorul Constantin Brâncuşi, de la Hobiţa. Sau ce a mai rămas din ea! Clădirea, care este acum o ruină, se afla în proprietatea moştenitorilor lui. Oamenii însă nu au avut bani să îl refacă.
Trei bârne putrezite şi un perete din lemn mai mult prăbuşit. Casa celui mai mare sculptor al României, Constantin Brâncuşi, este acum imaginea nepăsării. Doar câteva materiale din locuinţă au putut fi salvate de Primăria Peştişani şi depozitate în siguranţă.
Imobilul a fost proprietate privată, iar autorităţile nu au putut interveni nicicum să îl salveze de la distrugere.
Acum, o lege apărută recent permite autorităţilor să repună monumentul pe picioare.
Vestea îi bucură şi pe localnici, dar şi pe turiştii care vizitează acum doar o copie a casei lui Brâncuşi, ridicată la câteva sute de metri distanţă de locuinţa originală.
Cu ajutorul unor fotografii autorităţile locale vor încerca să restaureze casa lui Brâncuşi.
Ministerul Culturii a tot încercat, de-a lungul anilor, să preia casa. Nu a reuşit însă, pentru că nu s-a înţeles cu proprietarii-moştenitorii lui Brâncuşi. Aşa că reprezentanţii Instituţiei au introdus locuinţa pe lista monumentelor istorice pentru a o securiza.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰