Antena Meniu Search
x

Stațiunea balneară istorică din Mureș a fost lăsată în paragină

Cândva renumite pentru tratamentele cu apă sărată, băile din Jabeniţa din Mureş au ajuns acum o ruină. În timpul Imperiului Austro-Ungar, băile erau destinate numai nobilimii, datorită proprietăţilor terapeutice deosebite ale apei.

de Redactia Observator

la 20.08.2020, 17:30

Vezi și
  • Edilul comunei încearcă să obţină băile de la actualul posesor, pentru a le reabilita.
  • Până acum negocierile nu au dus nicăieri.

De 12 ani însă, staţiunea este în paragină, iar Primăria încearcă să obţină proprietatea pentru a o restaura şi a readuce la gloria de altă dată.

Locul este acum o ruină, iar edilul comunei încearcă să obţină băile de la actualul posesor, pentru a le reabilita. Dar, până acum negocierile nu au dus nicăieri.

Chirilă Ilie Tătar, primar Solovăstrushare: Noi am propus o sumă de bani pentru a achiziționa aceste băi. Bineînțeles că din partea proprietarului sumă a fost dublă față de cât i-am oferit noi.

Staţiunea va trebui reabilitată curând deoarece, din cauza ploilor, apa sărată din bazine se infiltrează în pânza freatică şi distruge culturile oamenilor, chiar şi fundaţiile caselor au de suferit.

Actualul proprietar este de acord cu reabilitarea, dar nu doreşte să vândă băile, din potrivă vrea să aducă investitori din străinătate.

Ioan Aurelian Gheorghiu, nepotul proprietarului: Ce-mi doresc eu în acest moment este deschidere din partea administraţiei locale, să găsim împreună, dacă administraţia locală nu este dispusă, un investitor care să repună băile la nivelul la care ar trebui să fie.

Staţiunea are o suprafaţă de aproximativ 4 hectare şi cuprinde două bazine, renumite pentru apa cu cea mai mare salinitate din Transilvania.

Localnică: Atunci erau amenajate cu cabine pentru oameni să se schimbe, să îşi ia. Erau cu duşuri. Înainte de intrarea în apă trebuia să faci duş, erau foarte bune.

Băile au fost folosite de generaţii întregi în tratarea bolilor reumatice, articulare, dar şi pulmonare.

Unii dintre localnici, mai curajoşi, se încumetă şi azi să facă o baie, chiar dacă locul este neîngrijit şi apa necurăţată.

Localnic: Merg, deşi nu există o securitate. Ar trebui o securitate acolo, s-ar putea întâmpla şi un accident şi e un pericol totuşi, dar oamenii se duc tocmai pentru acest lucru şi mai ales că e şi o zonă frumoasă. Împrejur acolo este un parc acolo frumos, deci există posibilitatea de a aranja aceste băi.

Alţii speră că se vor putea bucura de băi în viitor, în condiţii de siguranţă. Dacă va fi reabilitată, staţiunea poate deveni un punct important de atracţie pentru turişti care ar putea să intre în concurenţă cu staţiuni balneo-climaterice cunoscute, precum cea de la Sovata.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Stațiunea balneară istorică din Mureș a fost lăsată în paragină