Antena Meniu Search
x

Studenții ar urma să fie testați de coronavirus înainte de revenirea la cursuri

Obişnuitele cozi de la cazările în caminele studenţeşti se vor muta la centrele de testare pentru coronavirus. Multe dintre universităţi vor cere un test negativ pentru a accepta studenţii în cămine. Pe lângă triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie. Iar petrecerile cu mulţi tineri într-o cameră de cămin sunt tot de domeniul uitării. Problema e că a mai rămas mai puţin de o lună şi studenţii nu ştiu dacă se pot întoarce sau nu din provincie sau dacă să își găsească o chirie pe ultima suta de metri. Majoritatea cursurilor vor rămâne online. 

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 09.09.2020, 20:47

Vezi și
  • Se estimează că 65.000 de studenți vor fi cazați în campusuri, în anul universitar 2020-2021.
  • Cele mai multe dintre universități vor ține măcar o parte din cursuri în sistem online.

Alexandru e student în anul trei la Agronomie. A lucrat toată vara în Bucureşti şi a locuit în cămin. Acum însă regulile s-au schimbat, aşa că, pentru a-şi păstra locul, trebuie să dovedească că nu e infectat cu SARS-CoV-2. 

Alexandru, student la Agronomie: Vom fi testaţi înainte de a începe cursurile sau seminariile şi să sperăm că ne întoarcem la facultate că ne este dor.

Studenţii îşi vor putea lua locurile în primire între 28 şi 30 septembrie. Iar Universitatea cere ca testul să fie făcut în aceeaşi săptămână. Ca să-i ajute, îi testează gratuit la centrul de la Facultatea de Medicină Veterinară sau le decontează costurile. Asta înseamnă aglomerarea centrelor cu mii de studenţi în doar câteva zile. 

Sorin Câmpeanu, rectorul USAMV: Această testare, în universitatea noastră, costă un milion de euro. Ar fi afectată capacitatea de testare? Mă refer la testele trimise de DSP-uri, de spitale. Cu siguranţă, da, pentru că sunt aceleaşi aparate, aceiaşi oameni care fac şi testele trimise de DSP şi testele pentru studenţii noştri, va fi o perioadă de vârf.

Regulile în cămine s-au schimbat oricum. Triajul epidemiologic este obligatoriu, iar camerele cu 5 sau 6 studenţi cazaţi nu vor mai exista. 

La Academia de Studii Economice, căminele vor rămâne închise, mai puţin câteva camere care sunt ocupate de doctoranzi şi studenţi străini, blocaţi aici de pandemie. 

Cele mai multe cursuri vor fi online. Tudor e fericit, va avea mai mult timp pentru mica lui afacere. În schimb, altor colegi de-ai lui, decizia le-a încurcat planurile. 

Tudor Panait, student ASE: Foarte mulţi care aveau chirii de plătit, care voiau să dea avans la un apartament şi aşa mai departe nu ştiu ce să facă. Sunt colegi care vor veni oricum în Bucureşti pentru că au plătit avans pe șase luni, pe un an.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti încă nu s-a luat o decizie finală. 

Ştefan Lupaşcu, student UMF: Sunt acum acasă, în Brăila, şi aşteptăm instrucţiuni cu privire la începerea noului an universitar. Majoritatea căminelor respectă toate măsurile impuse. Există antiseptizanţi la intrare, accesul în cămin a fost restricţionat, studenţii au birouri şi învaţă în propriile camere şi există şi băi şi bucătării proprii în majoritatea camerelor.

Rectorii estimează că anul acesta se vor caza în campusuri în jur de 65 de mii de studenţi. Cu 27 de mii mai puţini ca anul universitar precedent. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Studenții ar urma să fie testați de coronavirus înainte de revenirea la cursuri