O echipă de studenți de la Politehnica se pregătește să lanseze o rachetă în spațiu
O echipă de 15 studenţi de la Politehnică lucrează la o rachetă cu care vor să intre în Cartea Recordurilor.
- Studenții români speră să lanseze racheta de la baza agenției spațiale Europene din America de Sud
- Tinerii lucrează la proiect din vara anului 2019
Într-un campus de cercetare al Universităţii Politehnica, o parte din echipă lucrează de zor. Au încredere în racheta lor şi spun că proiectul a început dintr-o dragoste infinită precum este spaţiul.
Marius Trifu, echipa 2Space: Inițial, toată lumea care a fost implicată în proiect, doar citea și urmarea lucruri despre spațiu. Apoi, din pasiunea pentru spațiu, a rezultat și dorința de a învața cum să facem noi una. Modelul de la rachetă pe care îl avem este inspirat din cărți științifice, din domeniu.
Marius Trifu, echipa 2Space: Scopul rachetei nu este doar lansarea în sine, ci constă în plasarea unui nano-satelit pe orbită. La o sută de km altitudine, acolo se presupune că începe spațiul. Și aceea este altitudinea la care au ajuns studenții din America. Noi plănuim să ajungem până la 300-400 km altitudine. După ce vom ajunge acolo și vom plasa satelitul, satelitul în sine va fi dovadă că noi am depășit recordul.
Cheia unui vis îndeplinit? Acţiunea! Studenţii noştri muncesc la rachetă încă de vara trecută şi nu au renunţat nici pe perioada pandemiei. Au plănuit deja şi de unde vor să facă lansarea.
Marius Trifu, echipa 2Space: În urmă unor discuții cu cei de la Ministerul Apărării din România, am aflat că putem să folosim o baza militară de la Capul Midia pentru a face lansările inițiale de teste, iar pentru lansarea finală, suntem interesați chiar să lansăm de la baza agenției spațiale Europene din America de Sud.
Se spune că o minte vizionară poate schimba o lume întreagă. Inchipuiţi-vă ce pot face mai multe, aduncate la un loc.
Robert Ioniţă, echipa 2Space: Noi, chiar dacă suntem văzuți de alții că noi ne îndepărtăm de umanitate și lucrăm cu tehnologie, noi pentru tot oameni o facem. Vrem să extindem paleta de experiențe a umanității și într-un viitor sigur, zic eu, treaba asta o să fie în drepturile oamenilor. Oamenii o să aibă dreptul să aibă acces la spațiu.
Tinerii lucrează momentan la designul final al rachetei iar pentru materialele folosite apelează la sponsorizări private. Prima lansare, cea experimentală, este plănuită pentru anul viitor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰