Antena Meniu Search
x

Video Studiu: Bătrânii de peste 65 de ani din România, codaşii Europei la utilizarea Internetului

Românii cu vârste peste 65 de ani sunt codaşii Uniunii Europene atunci când vine vorba despre folosirea Internetului. Un studiu Eurostat arată că nici pandemia nu a putut schimba acest lucru.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 18.05.2021, 16:31

Vezi și

Mai puțin de jumătate dintre românii cu vârste între 65 și 74 de ani au accesat mediul online în ultimele luni. Şi nu e de mirare, în sate puţini sunt cei care abia au auzit de Internet. 

Reporter: Internetul știţi ce e?

Vârstnic: Nu, eu am fântână.

În vremuri în care mare parte din vieţile noastre se desfăşoară în mediul online, mulţi dintre români trăiesc exclusiv în lumea reală. Într-un sat din judeţul Iaşi, Internetul este limbă străină pentru mulţi dintre localnici. 

Rupți parcă de lumea contemporană, bătrânii nu doar că nu folosesc Internetul, dar nici măcar nu sunt curioşi să înţeleagă cum funcţionează.

Reporter: Ați folosit Internetul vreodată? 

Vârstnic: Nu, nu, dar nici nu știu cum apare. 

Reporter: Cu ce vă ocupați timpul?

Vârstnic: Păi dacă de la 5 și până seara cu sapa... Asta e antena noastră.

Reporter: Asta e Internetul? 

Vârstnic: Asta. Învârtim așa după Internet.

Realitatea observată este susținută şi de datele statistice. Românii de peste 65 de ani sunt codaşii Uniunii Europene la capitolul utilizarea Internetului.

Potrivit statisticilor doar 40% dintre românii cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani au folosit internetul in ultimele luni. De altfel doar cetățenii din Bulgaria, Grecia, Croația și Portugalia au reușit să înregistreze procente mai mici la acest capitol. In schimb cei din Danemarca au folosit și folosesc internetul aproape toți cei din aceasta categorie de vârstă.

Ciprian Iftimoaei, sociolog: E vorba și de accesibilitatea de furnizare a internetului, sunt zone fără acoperire și e vb și de posibilitățile financiare. Pensia medie în Romania e 1200 de lei iar achiziția unui calculator și internet contează mult în bugetul varstnicilor.

Situaţia se schimbă însă pe măsură ce ne îndreptăm spre Vestul şi Nordul Europei. Aşa se face că în ţări ca Danemarca, peste 95% dintre vârstnicii folosesc zilnic Internetul şi tehnologia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Studiu: Bătrânii de peste 65 de ani din România, codaşii Europei la utilizarea Internetului