Antena Meniu Search
x

Observator Special: Fumatorii renunta la tigari abia din a cincea incercare

Sa te lasi de fumat e cel mai simplu! Orice fumator poate sa confirme. Tocmai de aceea, fumatorii se lasa iar si iar. In medie, spun studiile, cam de patru, cinci ori, pana cand renunta cu adevarat la viciu.

Vezi și

Medical, corpul se dezvata de fumat in doua saptamani. Cam atunci trece si dependenta de nicotina. Asa ca cine da vina pe drog, atunci cand spune ca nu poate sa se lase, se amageste. De fapt, lupta se duce.cu vointa.

De stres, de placere sau din obisnuinta. Motivele pentru care oamenii incep sa fumeze sunt nenumarate. La fel si incercarile de a se lasa.

Radu a inlocuit tigara normala cu cea electronica. Chiar si asa, recunoaste ca e usor sa te lasi, dar e greu sa ramai nefumator. Cercetatorii britanici de la Institutul Inimii sunt de aceeasi parere, dupa ce au studiat comportamentul fumatorilor.

Studiul arata ca opt din 10 fumatori nu reusesc sa se lase de viciu din prima incercare, ci abia dupa una, doua, trei sau chiar patru tentative esuate.

Situatia e cat se poate de valabila si in Romania. Mai ales ca in farmaciile de la noi nu se mai gasesc deloc produse care sa ii ajute pe fumatori sa se tina departe de tigara.

O singura tigara inseamna, de fapt, reluarea viciului. Pentru ca fiecare tigara contine nicotina, iar nicotina actioneaza ca un drog creeaza dependenta, iar cand renunti la drog, organismul intra in sevraj.

Vestea buna e ca sevrajul de nicotina dureaza maximum doua saptamani. Vestea proasta e ca, apoi, intervine asa numitul "sevraj psihologic" care e mult mai greu de indurat.

Cateva mii de romani s-au lasat de fumat cu ajutorul programului national STOP FUMAT. Fumatorii primesc medicamente care "taie pofta" de tigari, dar si consiliere psihologica, pentru a depasi barierele mentale care ii impiedica sa renunte la fumat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Observator Special: Fumatorii renunta la tigari abia din a cincea incercare