Suntem fruntaşi la naşteri premature
Obosite, stresate şi cu o viaţă dezordonată, femeile parcă uită că viitorul depinde de ele.
Obosite, stresate şi cu o viaţă dezordonată, femeile parcă uită că viitorul depinde de ele. Tot mai multe devin mame târziu, iar felul în care nu au grijă de sănătarea lor se vede în copiii pe care îi aduc pe lume. Suntem fruntaşi la naşteri premature, iar cifrele arată că tot mai puţine românce duc o sarcină la termen.
Un copil nu apare întotdeauna atunci când părinţii îşi doresc. Dar, când se întâmplă, primeşte toată grija şi atenţia. Mai ales atunci bebeluşul se grăbeşte să vină pe lume. Când sunt doi, şi prematuri, lucrurile sunt şi mai complicate.
Andreea a luptat şi a reuşit. A făcut fertilizare in vitro şi aşa au apărut gemenele pe care acum aşteaptă să le ia acasă. Ilinca şi Emilia. Pentru multe femei însă, dorinţa de a-şi ţine bebeluşul în braţe rămâne un vis. O mamă dintr-o sută îşi îngroapă copilul abia născut. Motivul - naşterea prematură.
Sunt motivele care au făcut ca în ultimul deceniu, numărul de naşteri premature să fie în continuă creştere. Lor li se adaugă lipsa îngrijirilor medicale pe durata sarcinii, mai ales în mediul rural.
Anual, în România se nasc prematur 20 de mii de copii. Una din zece naşteri este înainte de termen. În plus, 2.500 de bebeluşi cântăresc sub o mie de grame, de două ori mai mulţi decât în Europa de Vest. La nivel mondial, 15 milioane de copii se nasc prematur.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰