Superstiţii în ziua celor 40 de mucenici. Ce nu ai voie să faci, astăzi, în Sâmbăta Albă, pregătitoare pentru Postul Paştelui
Superstiţii în ziua celor 40 de mucenici. Astăzi, 9 martie, prăznuim probabil sărbătoarea preferată a bărbaţilor deoarece tradiţia spune că vinul băut în această zi se transformă în putere de muncă pentru tot anul.

Superstiţii în ziua celor 40 de mucenici. Astăzi, 9 martie, prăznuim probabil sărbătoarea preferată a bărbaţilor deoarece tradiţia spune că vinul băut în această zi se transformă în putere de muncă pentru tot anul.
După tradiţia creştină au fost 40 de sfinţi martiri, în timp ce după cea geto-dacică au fost 44.
În semn de respect pentru martiriul lor, gospodinele gătesc de Sfinţii Mucenici, în cinstea celor 40 de mucenici, colaci în forma cifrei 8.
Începând de luni, creştinii ortodocşi au intrat în ultimele şapte zile pregătitoare pentru Postul Paştelui. Perioada este numită Săptămâna brânzei sau Săptămâna albă şi e menită să-i pregătească pe credincioși pentru pocăinţa şi postul care vor urma.
- Realitatea dureroasă a familiilor cu copii cu nevoi speciale. Ramona şi Valentina, două mame care şi-au depăşit...
- Rachetele antigrindină împart fermierii în două. Lansarea lor, suspendată de Guvern
- Evenimente în Bucureşti, marţi 29 aprilie. Ce nu trebuie să ratezi
- Calendar ortodox complet mai 2025. Care sunt cele mai importante sărbători religioase ale lunii
- 29 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
În aceste zile nu se mai consumă carne, dar în zilele de miercuri și vineri s-a făcut dezlegare la peşte, ouă, brânză şi lapte.
Superstiţii în ziua celor 40 de mucenici
Creștin-ortodocșii sărbătoresc pe 9 martie Sâmbăta albă, ultima sâmbătă dinaintea Postului Paștelui. În această zi, se spune că nu e bine să te speli pe cap și nu se toarce.
În Sâmbăta albă se fac plăcinte, care se dau de pomană. Bărbații nu lucrează, fiind în primejdie de căzături, iar femeile nu cos și nu spală cămăși bărbătești.
Se împart colăcei, colivă cu lumânări mici și plăcinte, pentru ca cei ce le dau de pomană să aibă ce mânca pe lumea cealaltă.
Fetele aduc câte un ulcior de apă de la izvorul cel mai rece și dau de pomană ca să aibă izvor în cealaltă lume.
Se mai spune că în Săptămâna albă nu se toarce, ca să nu se facă peste an viermi în fructe.
De asemenea, ca să nu-ți albească părul și să nu orbești, nu e bine să te speli pe față și pe cap, decât dacă pui în albie o bucățică de brânză. Săptămâna nebunilor se încheie cu duminica de lăsatul secului de brânză, ultima zi de petrecere înaintea postului Sfintelor Paști.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Fii primul care comentează