Antena Meniu Search
x

Superstiţii în ziua celor 40 de mucenici. Ce nu ai voie să faci, astăzi, în Sâmbăta Albă, pregătitoare pentru Postul Paştelui

Superstiţii în ziua celor 40 de mucenici. Astăzi, 9 martie, prăznuim probabil sărbătoarea preferată a bărbaţilor deoarece tradiţia spune că vinul băut în această zi se transformă în putere de muncă pentru tot anul.

de Redactia Observator

la 09.03.2019, 10:39

Superstiţii în ziua celor 40 de mucenici. Ce nu ai voie să faci, astăzi, în Sâmbăta Albă, pregătitoare pentru Postul Paştelui - Arhivă

Superstiţii în ziua celor 40 de mucenici. Astăzi, 9 martie, prăznuim probabil sărbătoarea preferată a bărbaţilor deoarece tradiţia spune că vinul băut în această zi se transformă în putere de muncă pentru tot anul.

După tradiţia creştină au fost 40 de sfinţi martiri, în timp ce după cea geto-dacică au fost 44.

În semn de respect pentru martiriul lor, gospodinele gătesc de Sfinţii Mucenici, în cinstea celor 40 de mucenici, colaci în forma cifrei 8.

Începând de luni, creştinii ortodocşi au intrat în ultimele şapte zile pregătitoare pentru Postul Paştelui. Perioada este numită Săptămâna brânzei sau Săptămâna albă şi e menită să-i pregătească pe credincioși pentru pocăinţa şi postul care vor urma.

În aceste zile nu se mai consumă carne, dar în zilele de miercuri și vineri s-a făcut dezlegare la peşte, ouă, brânză şi lapte.

Superstiţii în ziua celor 40 de mucenici

Creștin-ortodocșii sărbătoresc pe 9 martie Sâmbăta albă, ultima sâmbătă dinaintea Postului Paștelui. În această zi, se spune că nu e bine să te speli pe cap și nu se toarce.

În Sâmbăta albă se fac plăcinte, care se dau de pomană. Bărbații nu lucrează, fiind în primejdie de căzături, iar femeile nu cos și nu spală cămăși bărbătești.

Se împart colăcei, colivă cu lumânări mici și plăcinte, pentru ca cei ce le dau de pomană să aibă ce mânca pe lumea cealaltă.

Fetele aduc câte un ulcior de apă de la izvorul cel mai rece și dau de pomană ca să aibă izvor în cealaltă lume.

Se mai spune că în Săptămâna albă nu se toarce, ca să nu se facă peste an viermi în fructe.

De asemenea, ca să nu-ți albească părul și să nu orbești, nu e bine să te speli pe față și pe cap, decât dacă pui în albie o bucățică de brânză. Săptămâna nebunilor se încheie cu duminica de lăsatul secului de brânză, ultima zi de petrecere înaintea postului Sfintelor Paști.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri sociale » Superstiţii în ziua celor 40 de mucenici. Ce nu ai voie să faci, astăzi, în Sâmbăta Albă, pregătitoare pentru Postul Paştelui