Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Suplimente alimentare vândute drept tratamente-minune, pe internet. Medicii trag un semnal de alarmă în privinţa pastilelor cumpărate online

Suplimente alimentare vândute drept tratamente-minune, in reclamele de pe internet. Mai mulţi români care au cumpărat un aşa-zis medicament pentru artrită, din Polonia, au făcut reclamaţie la Protecţia Consumatorului că au fost păcăliţi.

de Redactia Observator

la 08.05.2018 , 21:16

În reclamele de pe Internet, sunt tratamente-minune care vindecă orice. În realitate, sunt suplimente alimentare despre care nu ştiu foarte multe nici autorităţile. Mai mulţi români care au cumpărat un aşa-zis medicament pentru artrită, din Polonia, au făcut reclamaţie la Protecţia Consumatorului că au fost păcăliţi. Flacoanele au venit fără prospect.

Gheorghe Godeanu a citit într-un ziar că ar putea scăpa de durerile de articulaţii fără să fie operat. Alternativa la bisturiu erau câteva pastile. Fără să îşi pună întrebări, fără să întrebe medicul, a şi plasat o comandă prin telefon. Coletul a venit tocmai din Polonia, dar în interior era câteva flacoane şi niciun prospect. A primit în schimb un bileţel care îi promitea că va slăbi, cu aceleaşi pastile, într-un timp record. 

"Dacă scria un cuvânt că ajută la articulaţii, la genunchi, la şolduri, dar nu. Aici scria că e vorba de 99 de lei, 99 de lei pentru o lună de zile. Mie mi-a dat pentru trei luni dar mi-a luat 400 de lei. A doua zi am dat telefon şi le-am spus că nu sunt medicamentele pe care le-am cerut eu", se plânge Gheorghe Godeanu. 

Vezi și

Bărbatul a încercat să înapoieze medicamentele apelând acelaşi număr de unde le-a şi comandat.

Gheorghe Godeanu: "Nu am vorbit decât un sfert de oră, poate mai mult, şi mă ţineau exact o oră. Apasă pe 1, apasă pe 2, pe 3, pe zero, pe 10. Nu am putut să obţin nimic."

Cu pastilele şi actele în braţe, bărbatul s-a dus la Centrul European pentru Protecţia Consumatorului. Cu 11 plângeri la dosar, inspectorii au încercat să sune şi ei la firma care apare că a expediat coletul.

Irina Chiriţoiu, director ECC România: "Am constatat că lipseşte o cifră din acel număr de telefon, deci cumpărătorului îi este imposibil să dea de comerciant. Foarte mulţi consumatori vulnerabili de vârsta a treia sunt implicaţi în astfel de cazuri."

După ce au eşuat în găsirea distribuitorului sau producătorului acestor medicamente, inspectorii au decis să sesizeze şi celelalte instituţiile care au un rol în avizarea acestor medicamente şi suplimente alimentare.

Prima reacţie a apărut deja şi vizează reclamele care promovau pastila minune.

Anca Crupariu, purtător de cuvânt ANMDM: "Dacă ar fi fost ceva revoluţionar în medicină, compania respectivă ar fi încercat să îl autorizeze ca şi medicament, în niciun caz ca şi supliment. Suplimentele prin definiţie sunt un tratament adjuvant, nu au valenţe de vindecare, de tratament."

În România, pastilele descrise drept suplimente alimentare nu au nevoie de un aviz din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului pentru a fi vândute, legal. Hotărârea e luată de Institutul de Bioresurse Alimentare - însă, doar pe propria răspundere a producătorului.

Pilulele nu sunt supuse expertizelor, prin urmare nimeni nu le ştie cu exactitate conţinutul, efectele sau contraindicaţiile. Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor le recomandă românilor să cumpere pastile din farmacii şi cu recomandarea medicului. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » Suplimente alimentare vândute drept tratamente-minune, pe internet. Medicii trag un semnal de alarmă în privinţa pastilelor cumpărate online