Video Sute de gări şi halte din România, adevărate ruine. Autorităţile îşi pasează responsabilitatea, iar reparaţiile sunt date uitării
Uitate, decenii la rând, de CFR şi de sefii din ministerul Transporturilor, gările din România sunt mutate acum în cârca autorităţilor locale. O ordonanţă de urgenţă stabileşte că primăriile şi consiliile judeţene, care vor şi au bani, pot repara şi moderniza gările. Din teritoriu însă planul e văzut doar ca o pasare a responsabilităţii.
Lăsate la voia întâmplării, sute de gări şi halte din ţară au ajuns nişte ruine. La fel şi Bucureşti-Titu, o rută frecventată de navetişti.
Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care le permite autorităţilor locale să repare sau măcar să propună soluţii.
Ştefan Roşanu, reprezentant Autoritatea pentru Reforma Feroviară: În zona marilor oraşe este nevoie de servicii de navetă de calitate. Unele dintre ele statul român îşi permite să le finanţeze + în alte părţi nu putem să ajungem la frecvenţa dorită de comunitatea locală.
- Planul pentru curăţarea portului Constanţa de epavele vagoanelor a fost întocmit. Punerea lui în aplicare mai...
- Haos în toată ţara din cauza grevei spontane de la CFR. Revolta călătorilor: ”Ne-a dat jos în pădure să ne...
- Probleme în lanţ pe calea ferată: O locomotivă a luat foc în gara din Sinaia, iar o alta s-a răsturnat în...
- Cel mai activ vulcan din America Centrală a erupt. Sute de familii, evacuate de urgenţă de autorităţile din...
- Mamă din UK, care și-a ucis nou-născutul și l-a abandonat într-o pădure, într-un sac de gunoi, a fost...
Lege avem, dar nu se înghesuie nimeni să bage bani în renovări.
Rodrigo Maxim, Sindicat CFR Călători: Din cica 700 şi ceva de gări şi halte, să zicem că s-au modernizat aproape 100. Se speră că vor interveni primăriile şi vor face ce n-a făcut statul român.
Când începem să întrebăm- să dea vina unii pe alţii.
Gările din România, la voia autorităţilor
Iar în ţară cine ar vrea să facă ceva spune că n-are bani.
Dănuț Birău, primar Târgu-Cărbunești: Localităţi mici, gen Târgu Cărbuneşti, nu cred că dispun de fondurile necesare pentru a face investiţii de anvergură în aceste clădiri, având în vedere că mai sunt atâtea şi atâtea lucruri de făcut.
Diana Speretoiu, reporter Observator: Gara din Târgu Cărbuneşti a fost construită în 1888. Ultimele reparaţii aici au fost făcute chiar de angajaţi, cu bani din propriul buzunar.
Ştefan Roşanu, reprezentant Autoritatea pentru Reforma Feroviară: În niciun caz nu se spală pe mâini. Este o implicare voluntară. Acolo unde primăriile, judeţele nu vor putea încă să se implice ministerul, Guvernul României rămâne clar implicat.
Dacă în gări e dezastru, nici pe şine nu e mai bună situaţia.
Greta Neagu, reporter Observator: 46 de kilometri pe oră. Este viteza medie cu care circulă trenurile de călători în România. Şi mai rău stăm la transportul de marfă, unde nu se ating nici măcar 20 de kilometri pe oră. Prin comparaţie, putem spune că pe şine se circulă cu o viteză mai mică decât cea cu care pot circula maşinile în interiorul localităţilor.
Potrivit ordonanței aprobate recent de Guvern, serviciile publice de transport feroviar vor fi împărțite în două categorii. Una de interes local și județean, care va ține de autoritățile locale, și cealaltă, de interes național, care va fi păstrată de Ministerul Transporturilor.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰