Antena Meniu Search
x

Tradiția tăierii porcului înainte de Crăciun, la muzeul din Bistrița

Înainte de Crăciun, tăierea porcului reprezintă o sărbătoare în sine. În funcţie de fiecare zonă geografică, obiceiurile diferă, însă un lucru e sigur: cel mai aştepta moment este cel al degustării şoriciului.

de Redactia Observator

la 22.12.2019, 13:21

Vezi și

Înainte de Crăciun, tăierea porcului reprezintă o sărbătoare în sine. În funcţie de fiecare zonă geografică, obiceiurile diferă, însă un lucru e sigur: cel mai aştepta moment este cel al degustării şoriciului. La Bistriţa, spre exemplu, porcul a fost sacrificat în curtea Complexului Muzeal din oraş, pentru a păstra tradiţia şi a o transmite generaţiilor următoare. Bucuroşi au fost şi cei care au prins şi vremurile de demult, atunci când porcul era călărit înainte de a fi sacrificat şi apoi pârlit cu paie.

Înainte de sacrificare, pe vremuri, porcul era măsurat, fără cântar, printr-o metodă care nu dădea greş niciodată.

Florin este măcelarul şi cel care se ocupă ca totul să meargă ca la carte. Înainte de a se apuca de treabă, trebuie îndeplinit un ritual.

Urmează, inevitabil, pârlitul. Acum se foloseşte lampa în loc de paie, aşa cum era tradiţia odinioară. După ce este bine înnegrit, se trece la următorul pas.

Între timp, se serveşte vinarsul şi ţuica fiartă în cinstea purcelului. Timp în care femeile făceau pregătirile în bucătărie.

Gata de tranşare, urmează momentul culminant. Degustatul şoriciului, aşteptat de toţi cei prezenţi.

Dacă şoriciul şi urechile au ajuns la cei care au fost de faţă, carnea a fost porţionată şi va ajunge pe mesele familiilor nevoiaşe, în azilurile de bătrâni, ori casele de copii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Tradiția tăierii porcului înainte de Crăciun, la muzeul din Bistrița