Antena Meniu Search
x

Târguri de Florii 2023 în Bucureşti şi în ţară. Cât costă intrarea şi în ce oraşe se organizează

Duminica din Postul Mare este cunoscută sub numele de Florii, Duminica Floriilor sau Duminica Vlăstarelor. În Bucureşti, dar şi în alte oraşe din ţară sunt organizate târguri care să marcheze acest eveniment. 

de Redactia Observator

la 06.04.2023, 15:18

Târguri de Florii 2023 în Bucureşti şi în ţară. Cât costă intrarea şi în ce oraşe se organizează
Târguri de Florii 2023 în Bucureşti şi în ţară. Cât costă intrarea şi în ce oraşe se organizează - Primăria Municipiului Bucureşti - Facebook

Duminica Floriil este o sărbătoare creștină fără dată exactă, comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștilor.

Pe 9 aprilie sărbătorim Duminica Floriilor

Sărbătoarea comemorează un eveniment menționat de către toate cele patru evanghelii intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. Floriile sunt denumite, de asemenea, Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului. Anul acesta, Duminica Floriilor pica pe data de 9 Aprilie. 

Tradiţii de Florii

Pe acelaşi subiect

În duminica de Florii, oamenii au voie să mănânce pește. Merg la biserică ducând flori și se întorc ducând mâțișori de salcie. Ating cu salcia copiii, vitele din gospodărie și o pun la icoană: peste an ea capătă tot felul de întrebuințări. Tot acum sunt fierte buruienile care vor fi folosite la vopsirea ouălor. Cum este vremea de Florii, așa va fi și de Paște. Sunt locuri unde în această zi oamenii nu se spală pe cap, de teamă să nu încărunțească la fel ca pomii aflați în floare.

În Duminica Floriilor, fetele care vor să se mărite trebuie să scoată la soare zestrea pentru a chema ursitul. De Florii e bine să aeriseşti toate hainele. Bătrânii spun că este interzis să te speli pe cap, pentru că vei albi de timpuriu. Dacă totuşi trebuie să faci acest lucru, foloseşte doar apă sfinţită.

Târg de Florii la Muzeul Ţăranului Român

De peste 20 de ani, Muzeul Național al Țăranului Român ține această sărbătoare și își așteaptă vizitatorii, timp de trei zile, la primul eveniment cu meșteri de peste an. Vom sărbători Floriile alături de încondeietoare, țesătoare, împletitoare, cusătorese, iconari, olari, lingurari, pielari, rudari, meșteri vechi, care și-au dovedit iscusința de-a lungul timpului și care duc mai departe tradiția meșteșugului lor.

De vineri, 7 aprilie, până duminică, 9 aprilie 2023, de la orele 10 dimineața până la 6 seara, veți avea prilejul să admirați și să tocmiți o mulțime de lucruri frumoase, meșteșugite cu sârg și încărcate cu semne și înțelesuri.

Ouă încondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramică, țesături, jucării, podoabe și multe altele vor fi prezentate la Târgul de Florii, care va avea loc în curtea Muzeului de la Șosea.

De-ale gurii găsiți: cozonaci și prăjituri de casă, turtă dulce, miere de albine, polen și propolis, ierburi de leac, pălincă și dulcețuri.Vizitatorii sunt invitați, de asemenea, să răsfoiască, să citească și să-și îmbogățească biblioteca cu publicațiile Muzeului: cărți cu teme etnologice, cărți-obiect, albume ori revista Martor.

Prețul biletului de intrare: adulți - 12 lei; pensionari - 6 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor - 3 lei. 

Târguri de Florii deschise în Bucureşti în 2023

Primăria Municipiului Bucureşti, prin CREART – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, organizează în perioada 07 – 17 aprilie, cea de-a XI-a ediţie a Târgului oficial de Paşte al Capitalei, „Tradiţii şi Flori de Sărbători”, în Parcul Regele Mihai I, între intrarea Charles de Gaulle şi Expo Flora, pe aleile principale.

Evenimentul cultural se adresează bucureştenilor, dar şi turiştilor, şi îşi propune să valorifice arta populară şi tradiţiile autentice, adunând producători şi meşteşugari din toate colţurile ţării, mai arată comunicatul de presă al PMB.

Conform news.ro, în fiecare zi, între orele 10:00 şi 21:00, vizitatorii vor putea descoperi, la cele peste 75 de căsuţe din cadrul evenimentului, obiecte meşteşugăreşti şi produse culinare. În cadrul târgului, publicul va găsi sute de produse tradiţionale, precum: ouă încondeiate şi decorate tradiţional, ii, icoane pictate, obiecte din piele, ceramică, sticlă şi lemn, accesorii şi bijuterii şi decoraţiuni pentru masa de Paşte, cozonaci, prăjituri de casă, pască, produse apicole, dulceţuri şi zacuşti etc.

De asemenea, timp de 11 zile, meşterii populari vor dezvălui, în spaţiul expoziţional, secretele tehnicilor folosite, publicul având ocazia să participe la demonstraţii de încondeiere a ouălor de Paşte, de realizare a unor obiecte şi decoraţiuni din pănuşă sau de prelucrare a lemnului, pentru obţinerea diverselor obiecte din gospodărie.

Copiii sunt aşteptaţi şi ei în cadrul evenimentului pentru a lua parte la atelierele de creaţie, unde vor avea putea realiza decoraţiuni tematice, mai indică sursa menţionată. Târgul de Paşte este un eveniment cu intrare liberă.

Ce târguri de Florii s-au anunţat în ţară

Târg de Paște la Gura Humorului

De pe 4 aprilie 2023, în piața "Ștefan cel Mare" din Gura Humorului se va desfășura Târgul de Paște, ediția a XXIII-a. Acest târg este organizat de Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina și Primăria Gura Humorului, împreună cu Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina. Organizatorii susțin că acest târg a devenit o manifestare tradițională importantă în Bucovina și în țară. Evenimentul va începe la ora 10:00.

Târg de Paște la Craiova

Târgul cu tema „Alice în Țara Minunilor” se organizează în Craiova, începând cu 1 aprilie 2023 și până pe 1 mai 2023. Primăria Craiova a anunțat că evenimentul va avea loc în Parcul Nicolae Romanescu și că va fi deschis zilnic, între orele 12:00 și 22:00.

Târg de Paște la Timișoara

Timișorenii pot participa la evenimentul festiv începând cu 25 martie, până pe 18 aprilie 2023. Târgul va avea loc în Piața Libertății. Părinții pot merge împreună cu cei mici, căci marea surpriză a târgului o reprezintă Căsuța Iepurașului, unde cei mici se vor bucura și chiui.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Târguri de Florii 2023 în Bucureşti şi în ţară. Cât costă intrarea şi în ce oraşe se organizează