Antena Meniu Search
x

Telemeaua de Sibiu nu va mai putea fi folosită sub această denumire decât de cei care o produc!

E propunerea unui proiect care a intrat deja în procedurile finale, iar luni va fi depus la ministerul Agriculturii.

Vezi și

E propunerea unui proiect care a intrat deja în procedurile finale, iar luni va fi depus la ministerul Agriculturii. Astfel, producătorii locali își vor proteja brand-ul pur sibian printr-o etichetă, iar produsul românesc nu va mai putea fi falsificat.

E vestită nu doar în ţară, ci şi peste graniţe, iar reţeta ei se transmite din generaţie în generaţie. Vorbim de telemeaua de Sibiu şi al său gust inconfundabil. 

Elena Topolog, producător de brânză: "Tot interesul ni-l dăm să fie foarte curată, foarte bună, s-o întreţinem bine şi să avem clienţi cât de mulţi. Suntem producători cu adevărat şi 100% e brânză de Sibiu. Şi-s toate produsele noastre."

Şi tocmai pentru că acest soi de brânză e atât de căutat de români, nu puţini sunt cei care au încercat să profite de pe urma numelui său. Aşa că, nu de multe ori, în pieţele ori pe rafturile de magazine găsim un produs falsificat, din lapte de soia, cu etichetă de "telemea de Sibiu".

O problemă la care s-a găsit deja soluţia. 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: "Telemeaua de Sibiu va avea o denumire care va trebui sa fie protejata, a intrat in procedurile finale, luni dosarul se va depune la ministerul Agriculturii."

Mai exact, dacă nu e produsă chiar la Sibiu, nimeni nu va mai putea să vândă brânză sub această denumire. Producătorii speră că vor avea de câştigat de pe urma proiectului. Însă un lucru îi nemulţumeşte: telemeaua va fi scoasă la vânzare în folie.

Ileana Ivan, producător de brânză: "Toată lumea vrea să guste. Dacă o etichetăm şi vrea să ne-o bage în folie, cine ne-o va mai lua ambalată? Că nu mai vrea nimeni ambalat, toată lumea vrea natural, tradiţional. Ambalat îşi ia din supermarket."

România mai are patru produse protejate la nivelul UE: magiunul de Topoloveni, telemeaua de Ibăneşti, salamul de Sibiu şi novacul afumat de Ţara Bârsei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Telemeaua de Sibiu nu va mai putea fi folosită sub această denumire decât de cei care o produc!