Antena Meniu Search
x

Ţepele online sunt la ordinea zilei. Firme obscure îşi construiesc site-uri atrăgătoare şi păcălesc mulţi români

În goana după cele mai bune oferte, tot mai mulţi români îşi fac cumpărăturile pe internet. Inevitabil, căutările duc către site-urile chinezeşti.

Vezi și

În goana după cele mai bune oferte, tot mai mulţi români îşi fac cumpărăturile pe internet. Inevitabil, căutările duc către site-urile chinezeşti, celebre pentru preţurile lor imbatabile. Cumpărăturile din Asia sunt, însă, şi cele mai riscante, spun autorităţile. Dacă nu ţinem cont de câteva reguli simple, putem rămâne oricând şi fără bani şi fără comandă.

În fiecare zi, la Protecţia Consumatorului apare cel puţin o plângere legată de cumpărăturile online. Dintre sutele de plângeri iese în evidenţă povestea unei doamne din Râmnicu Vâlcea care a vrut să cumpere de pe un site cu terminaţia .ro o plasmă şi o pereche de clăpari. A primit un colet din China doar că în interior se aflau doar două seturi de pixuri.

Adriana e angajata unei corporaţii şi a crezut că face o afacere bună, când şi-a folosit bonusul de Crăciun, o mie de lei, pentru cumpărături pe internet.

Sesizate, autorităţile au luat urma banilor şi au descoperit că site-urile cu probleme nu sunt româneşti. Sunt doar traduse, ca să atragă mai uşor. În realitate, sunt găzduite pe servere din Marea Britanie, dar banii ajung în China. Tot din China ar trebui să fie livrate şi produsele. Uneori, comenzile nu sunt onorate. Alteori, clienţii primesc cu totul altceva decât comandă.

Legal, este extrem de greu să poţi trage la răspundere un comerciant din China, spun autorităţile. Ne sfătuiesc să ţinem cont de câteva reguli importante care ne pot salva cumpărăturile pe internet. Trebuie să căutăm cât mai multe informaţii despre vânzător şi produse. La comentarii sau pe forumurile online putem afla dacă alţi cumpărători au fost sau nu mulţumiţi. Şi cel mai indicat este să folosim cardul bancar, atunci când plătim produsele. Aşa avem şanse să ne recuperăm banii, la nevoie.

Din momentul în care se face o plată, orice cumpărător are la dispoziţie şase luni în care poate fi despăgubit în cazul unei înşelătorii online.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Ţepele online sunt la ordinea zilei. Firme obscure îşi construiesc site-uri atrăgătoare şi păcălesc mulţi români