Testele grilă nu mai sunt o problemă! Iată cum să "fentezi" variantele
Dacă până acum credeaţi că testele grilă nu pot fi păcălite, ei bine, vă înşelaţi! Un american a reuşit să "spargă"codul unui astfel de examen
Dacă până acum credeaţi că testele grilă nu pot fi păcălite, ei bine, vă înşelaţi! Un american a reuşit să "spargă"codul unui astfel de examen
William Poundstone, autorul "Rock Breaks Scissors: A Practical Guide to Outguessing and Outwitting Almost Everybody", spune că a găsit cheia succesului în ceea ce priveşte examenul grilă.
Americanul a analizat peste 100 de teste, de la diferite licee şi facultăţi, şcoli de şoferi, examene de licenţă, sondaje radio şi chiar teste din ziare, în total 2.456 de întrebări, iar concluzia lui este că există anumite trăsături care trădează răspunsul adevărat.
Iată care sunt acestea:
1. Ignoră convenţiile fără baze statistice, cum ar fi următoarele sfaturi: "Dacă nu ştii răspunsul, alege-l pe cel din mijloc" sau "Evita răspunsurile care folosesc cuvintele: niciodată, întotdeauna, toate, niciuna". În realitate, variantele: "Toate cele de mai sus" sau "Niciuna dintre cele de mai sus" s-au dovedit a fi corecte în 52% din cazuri. Aşa că, dacă le alegi, îţi îmbunătăţeşti cu 90% şansele să ghiceşti răspunsul corect.
2. Analizează cu atenţie toate răspunsurile din grilă. Variantele de răspunsuri corecte se repetă rareori. Aşa că, dacă te uiţi cu atenţie la întrebările la care sigur ştii răspunsul, atunci e posibil să-l ghiceşti şi pe cel pe care nu-l ştii. Mai exact, te-ai blocat la întrebarea a doua. Răspunsul la prima întrebare este A, iar răspunsul la întrebarea a treia este D. În acest caz, pentru întrebarea a doua, probabil, vei elimina cu succes variantele A şi D.
3. Alege cel mai lung răspuns. Poundstone a observat că, în general, cel mai lung răspuns este şi cel corect. "Cei ce realizează testele trebuie să se asigure că răspunsul corect nu lasa loc de interpretări. Adesea, asta implică mai multe explicaţii, iar la răspunsurile greşite nu este nevoie să se obosească atât de mult".
4. Există şi teste aranjate pe computer, aşa că ordinea răspunsurilor chiar nu contează. În schimb, este important să urmăreşti orice neconcordanta, informaţii repetate cu alte cuvinte şi astfel să elimini elementele care trădează că răspunsul nu este cel pe care îl cauţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰