Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Tot mai multe accidente cu ambulanțe în România. Ambulanțierii se plâng de comportamentul șoferilor: "Noi chiar avem cazuri urgente"

Nici în ambulanţă nu eşti în siguranţă. Tot mai des, maşinile cu girofar sunt implicate în accidente. Ambulanţierii se grăbesc spre spitale, iar şoferii ignoră sirenele, ori pur şi simplu nu le aud din cauza muzicii din maşină. Anul trecut au murit 11 oameni în accidente în care au fost implicate salvări. 

de Bogdan Dinu

la 07.03.2023 , 20:39

Greu de croit drum prin traficul din Bucureşti chiar şi pentru ambulanţe. Nici sirenele şi nici luminile nu mută maşinile din calea medicilor aşa cum ar trebui, iar reacţiile şoferilor sunt greu de anticipat. Doar în ultimele două săptămâni, trei ambulanțe au fost răsturnate în București. Rezultatul - patru persoane, medici și pacienți, au fost răniţi. 

Nicolae Niculiță, ambulanțier: Întotdeauna când mergi cu ambulanța cu sirene și girofar mergi în condiții de stres. Am avut șoferi care nu voiau, pur și simplu, să se dea la o parte. Mulți au impresia că noi mergem cu sirenele alea așa, doar ca să avem lejeritate în trafic. Noi chiar avem cazuri urgente, reale...

Muzica dată prea tare în mașină sau alte activități sunt principalele cauze pentru care şoferii nu reușesc să audă şi să vadă ambulanța aflată în misiune.

Vezi și

Claudiu Costea, Brigada Rutieră: Cauzele de producere a accidentelor de circulație în care au fost implicați conducătorii de ambulanțe au fost neacordarea de prioritate vehiculelor care au acest drept, nerespectarea distanței între vehicule și neasigurarea la schimbarea direcției de mers.

Vina este cumva împărţită. Obligaţii au şi şoferii, dar şi ambulanţierii

Girofarul în niciun caz nu este scut şi legea chiar obligă ambulanţierii să fie precauţi, să se asigure îndeajuns de mult, şi să folosească semnalele luminoase şi acustice din timp.  

Obligațiile ambulanțierilor:

- Să se asigure că li se cedează trecerea;

- Să reducă viteza înainte de intrarea în intersecție;

- Să circule cu atenție sporită.

Obligațiile șoferilor:

- Să acorde prioritate mașinilor cu semnale luminoase și acustice.

Aurel Moraru, specialist circulație rutieră: Sunt prinși probabil de acel eveniment, că trebuie să ajungă foarte repede. Remarcă mai târziu o interecție și automat vine în ultima secundă sau chiar în momentul în care este în acea zonă vine cu acel sistem acustic. El trebuie în situațiile în care există intersecții să se apropie cu viteză redusă. Trebuie să se facă auzit și văzut.

Meseria de ambulanțier nu este pentru oricine. O spune chiar directoarea Serviciului de Ambulanță din București-Ilfov. Şoferii care conduc salvări trebuie să aibă cel puțin trei ani vechime ca șoferi profesioniști.

Alis Grasu, manager SABIF: Toți au școală de ambulanțieri. În plus, noi le-am făcut cursuri de conducere preventivă.

Anul trecut, în toată țara, au avut loc 72 de accidente rutiere cu ambulanțe, dintre care 8 grave. 11 oameni și-au pierdut viața, iar alţi aproape 90 au fost răniţi. Printre victime, pacienți care erau duşi la spital ca să fie salvați. 

Bogdan Dinu Like

Bogdan Dinu s-a alăturat echipei Observator în anul 2020. În prezent activează în cadrul redacției Antena1 ca reporter de eveniment și investigații specializat în domeniul afacerilor interne.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri sociale » Tot mai multe accidente cu ambulanțe în România. Ambulanțierii se plâng de comportamentul șoferilor: "Noi chiar avem cazuri urgente"