Video Tradiții de Lăsata Secului. Ultima zi în care creștinii pot mânca de toate, înainte de Postul Paștelui
Este Lăsata Secului pentru Postul Paştelui. Este ultima zi în care credincioşii mai pot mânca brânză, carne, ouă. Conform tradiţiei, oamenii s-au adunat în jurul meselor pline împreună cu rude şi prieteni. De mâine se intră în cel mai lung şi aspru post din an. Ţine 48 de zile şi sunt doar două dezlegări la peşte.
Este sărbătoare mare: Lăsata Secului, ultima zi în care creştinii mai pot mânca de dulce, înaintea începerii celui mai lung post din an, Postului Paştelui. Familiile s-au strâns în jurul meselor, pe care au pus tot ce aveau mai bun în casă, mâncăruri cu carne, brânză sau ouă. După ce mâncarea e gata, mai trebuie să vină doar musafirii.
Tarabele din pieţe au fost şi ele pline cu feluri de brânză, lapte sau ouă. Toate la discreţie pentru cumpărători.
Postul Paștelui 2023. În cele 48 de zile de post, credincioşii au doar două dezlegări la peşte
Nutriţioniştii îi sfătuiesc pe oameni ca în această perioadă să aibă un stil de alimentaţie armonios, cu mese echilibrate şi diversificate.
- Postul Paștelui 2023. Tradiții şi obiceiuri de Lăsatul Secului pe care creştinii le respectă
- Enoriaşa care a şantajat un preot din Argeş, după ce l-a văzut cu amanta la mare, a fost reţinută pentru 24 de...
- Românul care a comandat 475 de pizza într-un an. Noile combinaţii preferate la noi în ţară: cu şorici sau drob...
Iulia Trif, nutriționist: Pe perioada postului ar trebui să consumăm din toată categoria de alimente şi să nu ducem lipsă de nimic. Leguminoase, ca să înlocuim proteina de origine animală, cu cea de origine vegetală. Leguminoase precum: mazăre, fasole, năut şi linte. Brânzeturi de origine vegetală precum tofu, lapte de migdale, produse şi brânzeturi din lapte de soia, lapte de cocos. Şi să aducem un aport bogat de cereale integrale. Cum sunt: ovăz, orz, porumb.
Postul nu înseamnă doar mâncare. este doar despre mâncare, ci şi despre credinţă, rugăciune şi bunătate.
Ionel Popescu, preot: Este o perioadă de pregătire specială, sufletească şi trupească deopotrivă a noastră. Din răi, să devenim buni. Aşadar postul este o primăvară a vieţii noastre, în care vieţuim cu bucurie, nu-l simţim ca o povară. Fără părere de rău, fără milostenie, fără bunătate, fără dragoste, fără rugăciune... postul doar de alimente este un simplu regim vegetarian.
Înaintea postitului, în multe zone rurale din țară, Lăsata Secului marchează momentul dintre noul an agrar și cel vechi.
Sărbătoarea este însoţită şi de tradiţii vechi de sute de ani. În satele din Sibiu, de exemplu, feciorii îşi caută neveste cu focuri din vegetaţie uscată pe care le fac pe dealuri. Se adună şi strigă numele fetelor nemăritate care privesc spectacolul din vale, pentru a le da de veste să se grăbească la măritat.
Calendar Postul Paştelui la ortodocşi
27 februarie - 15 aprilie>
Dezlegări la peşte:
Buna Vestire - 25 martie
Duminica Floriilor - 9 aprilie>
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰