Antena Meniu Search
x

Tradiţii româneşti de Paşte

Gospodinele vopsesc ouă în Joia Mare. Aşa e tradiţia. Dar meşterii populari se apucă de treabă mult mai devreme. În comunitatea de huţuli din Bucovina, încondeietoarele se întrec în măiestria închistririi.

Vezi și

 Când porneşte la drum, Mocăniţa împrăştie aburi ca o ceaţă caldă peste dealurile Bucovinei. Răsuflă din greu. E doar bătrâna Huţulca. Aşa îi spun oamenii din partea locului.

Dar gloria Mocăniţei nu stă în caii putere. Cândva, ar fi putut sparge recorduri de viteză. Îi mai rămân două. E cea mai veche locomotivă cu aburi din România şi ultima produsă în atelierele din Reghin.

Încet şi unduitor, trenul cu aburi îi poartă pe turişti pânâ la festivalul ouălor încondeiate. Aici, meşteşugul chişiţei e şi el un drum în sine.

Pleci dintr-un loc si mergi, mergi şi tot mergi şi nu se mai termina drumul. Motivele "scrise" pe coaja oului sunt aceleaşi ca pe vremea străbunilor.

În fiecare an, Rodica vine de la aproape 100 de kilometri distanţă la acest festivalul de Florii. De mică, a învăţat cum să mânuiască chişiţa. Şi nici un ou nu rămâne alb în mâinile tinerei.

Şi în Harghita, ouăle de struţ, încondeiate cu măiestrie au fost atracţia târgului. Peste 120 de meşteşugari au venit la Târgul de la Miercurea Ciuc. Şi mult mai mulţi vizitatori.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Tradiţii româneşti de Paşte