Antena Meniu Search
x

INCREDIBIL. Copiii care trăiesc la 30 de km de mare nu pot ajunge pe plajă pentru că în comuna lor nu mai e Consiliu Local

Trăiesc la mai puţin de 30 de kilometri de mare, dar n-au văzut-o niciodată. E drama unor copii din Constanţa, prea săraci să simtă nisipul sub tălpi. Pot doar să-l viseze şi să-şi imagineze în fiecare seară că într-o zi se vor juca în valuri. 

Vezi și

Trăiesc la mai puţin de 30 de kilometri de mare, dar n-au văzut-o niciodată. E drama unor copii din Constanţa, prea săraci să simtă nisipul sub tălpi. Pot doar să-l viseze şi să-şi imagineze în fiecare seară că într-o zi se vor juca în valuri. 

Aşa arată marea, în imaginaţia unor copii care n-au văzut-o niciodată. Pe fraţii Ciobanu i-am găsit în comuna Mereni, din Constanţa. Deşi sunt la o aruncătură de băţ de plajă, n-au păşit niciodată pe nisip. Sunt zece fraţi, iar părinţii rareori îşi permit luxul unei vacanţe pentru cei mici. 

Alina Ciobanu, mama: "Mă scol dimineaţă la 6. Când se trezesc ei, mănâncă, îi schimb, se joacă şi mă apuc de ordine în casă. Până la ora 12:00, gata. Când se întorc, mănâncă, se dezbracă şi la lecţii." Pentru că şcoala e singura lor scăpare. E lecţia pe care le-o dă zilnic tatăl lor. Marian Ciobanu munceşte cu ziua, pe unde apucă, iar noaptea e paznic: "Să fie la şcoală, să-şi caute o meserie, să nu stea în soare, în ploaie, să muncească undeva. Dacă n-ai carte, în ziua de azi nu faci nimic.

Gabriela visează să fie medic. Maria, profesoară de limba română. Visul că ar putea parcurge cei 20 de kilometri până la nisipul de pe malul mării n-are deocamdată loc în mintea lor. O excursie cu şcoala până la Bucureşti a fost cea mai mare bucurie a lor. Marea, însă, mai aşteaptă. 

O lege strâmbă înţepeneşte microbuzul care le-ar putea face celor 10 fraţi şi celorlalţi peste 300 de copii din comună această bucurie. O recunoaşte primarul comunei, Silviu Garea: "Deşi intenţiile pot fi extraordinare, aplicarea lor în practică se opreşte în legislatie. Fără o hotărâre de consiliu local nu poţi să cheltui bani, chiar şi pentru copii, chiar în interesul educaţiei. Noi nu avem consiliu local de un an şi o lună."

Cu alte cuvinte, primăria Mereni are bani, dar nu îi poate folosi. Nici măcar în folosul copiilor, care, astfel, sunt nevoiţi să aştepte mila altora. Vor vedea marea într-o zi. Iar atunci vor şti cum arată orizontul fără limite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » INCREDIBIL. Copiii care trăiesc la 30 de km de mare nu pot ajunge pe plajă pentru că în comuna lor nu mai e Consiliu Local