Antena Meniu Search
x

Un copil a dat viaţă după moarte! Inima lui bate acum în pieptul unui alt băiat, iar ficatul său a salvat o fată orfană

Vezi și

Un copil de 14 ani a dat viaţă, după moartea lui, altor patru adolescenţi din România, care aveau nevoie ca să trăiască de o inimă nouă, de un ficat sănătos sau de rinichi. Un elicopter SMURD a dus cordul la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş, unde s-a făcut, după foarte mulţi ani, primul transplant între doi pacienţi copii.

În Bucureşti, chirurgii au salvat o fată de 18 ani. Acordul unei mame de a dona organele fiului pe care l-a pierdut este o dovadă de umanitate într-o ţară unde pacienţii mor înainte ca sistemul să găsească pentru ei un organ compatibil.

Andreea Tomuţa, pacienta care suferit un transplant de ficat: "A însemnat enorm pentru mine. A însemnat o nouă şansă la viaţă."

La câteva ore după operaţie, Andreea a făcut un efort să vorbească despre minunea pe care o trăieşte. 

Este unul din cei patru adolescenţi salvaţi de copilul de 14 ani din Bihor a cărui mamă a decis să-i doneze organele după moarte. 

Băiatul intrase în moarte cerebrală, în urma unui accident rutier. 

Mara Ştefan, medic specialist ATI la Institutul Fundeni: "O viata noua, un ficat nou este un miracol. Clar, acesta a fost norocul ei, sansa ei."

Prelevarea de organe s-a făcut la Oradea, timp în care, în alte trei oraşe, echipe de chirurgi îi pregăteau pentru transplant pe cei patru adolescenţi.

Andreea Tomuţă primea ficatul la Bucureşti, doi tineri de 14 şi 19 ani primeau câte un rinichi la Cluj Napoca, iar un băiat de 15 ani intra într-o operaţie pe cord, la Târgu Mureş. Corneea a fost trimisă la Spitalul Militar din Bucureşti, iar plămânii la clinica AKH din Austria.

Marius Harpa, medic la Institutul pentru Boli Cradiovasculare şi Transplant Târgu Mureş: "O familie nefericita. Sa speram ca o sa faca o familie fericita. E vorba de o viata de copil. Un pacient de 14 ani care da o inima unui pacient de 15."

A fost primul transplant de inimă care s-a făcut la Târgu Mureş, în ultimii şapte ani, între pacienţi copii. 

Horațiu Suciu, medic la Institutul pentru Boli Cradiovasculare şi Transplant Târgu Mureş: "Donatorii la această grupă de vârstă sunt foarte rari. Suntem foarte bucurosi ca am reusit sa efectuam aceasta interventie."

Ion Bălan, tatăl băiatului care a primit inima: "Multumim familiei care a fost de acord sa doneze cordul. Boala putea sa se agraveze in orice moment."

La limită a fost salvată şi viaţa Andreei Tomuţa. A fost diagnosticată cu insuficienţă hepatică, după ce a mâncat ciuperci otrăvitoare culese din pădure. 

Irinel Popescu, şeful Clinicii de Transplant Hepatic din Institutul Fundeni: "Ea a mancat ciuperci culese de tatal ei care s-a si prapadit mancand acelaesai ciuperci. În lipsa transplantului, ea nu avea nicio şansă."

În ultimul timp, din cauza ploilor, ciupercile otrăvitoare îşi schimbă culoarea şi sunt foarte uşor de confundat cu cele comestibile. Medicii care tratează la urgenţe tot mai multe cazuri de intoxicaţii trag un semnal de alarmă. 

Carmen Panţiş, medic primar anestezist la Spitalul de Urgenţa din Oradea: "Ciuperca otravitoare duce la insuficienta hepatica, iar insuficienta hepatica duce la deces."

Andreea a fost aproape de moarte, dar a avut noroc. Găsirea unui donator exact în momentul în care pacientul are nevoie de transplant se întâmplă rar. 

Din păcate, în România, mulţi pacienţii mor pe listele de aşteptare. Dnatorii sunt tot mai puţin, iar şansa unui transplant pulmonar în străinătate momentan nu există. 

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: "Pana in 2020, AKH ne-a spus foarte clar. Nu se va putea face transplant pulmonar pacientilor din Romania. Ei in acest momnet nu fac niciun transplant pentru pacineti din afara tarii. Suntem in discutii cu Germania si Ungaria pentru a putea trimite pacinetii nostri pentru transplant pulmonar."

Ministerul negociază în acest moment cu clinici din Germania şi ungaria pentru astfel de intervenţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Un copil a dat viaţă după moarte! Inima lui bate acum în pieptul unui alt băiat, iar ficatul său a salvat o fată orfană