Antena Meniu Search
x

Transportul elevilor către şcoală, în pericol din cauza lipsei normelor de aplicare a legii

Şcoala a început de săptămâni bune, însă problema transportului gratuit cu microbuzul pentru elevi nu a fost rezolvată. Legea spune că statul trebuie să deconteze banii, însă nu există norme de aplicare. Aşa că firmele de transport cer bani de la părinţi sau ameninţă că vor sista cursele.

de Redactia Observator

la 05.03.2021, 10:04

Vezi și
  • Reprezentanţii firmelor de transport au început să ceară bani elevilor şi părinţilor.
  • Autorităţile speră ca o soluţie pentru rezolvarea problemei să fie găsită săptămâna viitoare.

Transportul gratuit al copiilor la şcoală s-a transformat într-un cerc vicios. Statul trebuia să deconteze totul, dar - cum nu a făcut-o - transportatorii refuză acum să mai suporte cheltuielile.

Ilie Dulă, părinte: E ceva strigător la cer. În fiecare zi vine nevasta patronului şi le zice copiilor: "Dacă mâine nu vii cu bani de abonament, nu mai ai ce căuta în autobuz". Dă copiii jos din autobuz. De exemplu, ieri, le-a spus: "Nu mai aveţi ce căuta fără bani. Veniţi cu bani că noi nu avem bani de motorină". 

Dar legea care prevede ca transportul copiilor să fie gratuit există încă din luna noiembrie, doar că nu are norme de aplicare. 

Ildiko Nyaguy, administrator firmă de transport: Nu ştim nici cine decontează. Deci, de când s-a dat legea, de atunci tot ne zice în fiecare lună că ne plătesc, ne plătesc, dar nimeni nu ştie cum.  

Reacţia ministrului Educaţiei pe tema transportului elevilor

Ministrul Educaţiei are o explicaţie pentru încurcătura creată.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Nu au reuşit să avizeze toate ministerele care erau trecute în poziţia de avizator. Spre deosebire de tariful de 10 lei per 3 kilometri, valabil înainte, acum sunt prevăzute de trei ori mai mult, următorii kilometri fiind decontabili până la 50, 141 de lei pentru o distanţă de 50 de kilometri. Tot ce depăşeşte 50 de kilometri, a doua noutate, se decontează de asemenea. S-a scos limita de decontare pentru distanţă.

Sorin Cîmpeanu spune că Executivul va da o Ordonanţă de Urgenţă prin care elevii vor primi banii pentru abonamente în avans. Decizia finală va fi luată, însă, abia săptămâna viitoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Transportul elevilor către şcoală, în pericol din cauza lipsei normelor de aplicare a legii