Antena Meniu Search
x

Traseele via ferrată, aventură montană și echilibristică în Bihor

Un nou tip de sport montan face senzaţie şi la noi în ţară. Nu este însă recomandat celor care au rău de înălţime.

de Redactia Observator

la 07.09.2020, 15:24

Vezi și
  • Ascensiunea pe stânci se face ca pe o scară, cu ajutorul unor piese metalice montate în rocă. Apoi, turiştii fac exerciţii de echilibristică pe cabluri de oţel, deaupra unei prăpastii.

Este vorba despre traseele "via ferrată" care sunt de fapt trasee de alpinism dotate cu structuri metalice, care le permit şi celor mai puţin experimentaţi să facă escaladă.

În munţii noştri au tot apărut asemenea rute care le oferă turiştilor, pe lângă posibilitatea de a vedea peisajele de la înălţime, să traiască emoţiile unui adevărat alpinist. Un nou astfel de traseu a fost făcut în Munţii Piatra Craiului, în judeţul Bihor.

Turiştii care ajung în zona Şuncuiuş din Munţii Piatra Craiului nu sunt atraşi doar cu peisaje idilice, ci şi cu activităţi care le pun la încercare limitele. Un traseu de via ferrata a fost recent inaugurat.

Ascensiunea pe stânci se face ca pe o scară, cu ajutorul unor piese metalice montate în rocă. Apoi, iubitorii de senzaţii tari fac exerciţii de echilibristică pe cabluri de oţel, deaupra unei prăpastii.

Traseul are o lungine de doar 150 de metri, care însă din cauza dificultăţii se parcurge în două ore.

Sebastian Lascu, coordonator: Este spectaculos, este puţin mai greu, dar are şi o zonă foarte interesanta, se numeşete traseul via ferată indian. Avem un pod indian suspendat la 20 de m metri deasupra unei prăpăstii, pe nişte cabluri efectiv metalice pe care trebuie să treci efectiv suspendat, efectiv tragi pe un cablu.

Şi cei mici au experimentat căţăratul pe stânci, la via ferrata, pe un traseu special conceput pentru ei.

Ca să parcurgă nou traseu de via ferrata, turiştii trebuie să scoată din buzunar 90 de lei. Au inclus echipamentul, dar şi ghidul care îi îndrumă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Traseele via ferrată, aventură montană și echilibristică în Bihor