Antena Meniu Search
x

Trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, mai dificilă decât se așteptau autoritățile

Am intrat în stare de alertă, dar şi în ceaţă. Pe aleşi, ieşirea din starea de urgenţă i-a luat prin surprindere. Deşi se ştia de zile bune că ziua de 15 mai va fi decisivă, tranziţia de la o stare la alta s-a făcut în ultimul ceas, cu poticneli, bâlbe şi trei zile neacoperite legislativ. 

de Redactia Observator

la 15.05.2020, 20:20

Vezi și
  • Trecerea a fost anunțată, oficial, cu puțin timp înainte de expirarea stării de urgență.
  • Autoritățile s-au întrecut în declarații contradictorii.

În urmă cu zece zile, preşedintele Klaus Iohannis ne avertiza: vom trece de la o stare la alta.

Klaus Iohannis, președintele României, 4 mai: Data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgenţă. Începând din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra într-o aşa numită stare de alertă.

Românii intrau deja în alertă. Ce noi măsuri vor fi luate? Vom avea timp să pregătim tranziţia la noua viaţă? Doar că ...

Ludovic Orban, premierul României, 7 mai: Sigur, decizia se va lua cel mai probabil în ultima zi din starea de urgență care a fost instituită prin decretul președintelui.

Joi 14 mai. Ultima zi de stare de urgenţă. O ţară întreagă aştepta cu sufletul la gură să vadă ce va avea şi ce nu va avea voie să facă de a doua zi. La ora 11.00 începe şedinţa de Guvern.

Ludovic Orban, premierul României, 14 mai: Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem față provocării generate de această epidemie. Este vorba despre reguli privind circulaţia în transport public, funcţionarea spaţiilor comerciale, hoteluri, frizerii, saloane de înfrumusețare, etc.

Nimic concret. Am aşteptat, ca de fiecare dată în ultimele două luni, să ne lămurească preşedintele ţării.

Klaus Iohannis, preşedintele României, 14 mai: Am văzut discuţii despre starea de alertă de abia de luni. Nu vor urma trei zile fără reguli şi restricţii. Virusul nu ţine cont de acte legislative!

Virusul nu, dar oamenii da. Şi românii ar fi vrut să ştie cum să se pregătească pentru a doua zi. La ora 20:00 începe o şedinţă la Ministerul de Interne cu mai marii zilei. Trei ore mai târziu, e anunţată o declaraţie de presă care să facă lumină. Premierul Orban spune, iniţial, că va participa la conferinţă, apoi se răzgândeşte.

Ca Cenuşăreasa din poveste, membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă ies la declaraţii puţin înainte de miezul nopţii.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Începând cu ora zero, România trece din stare de urgenţă în stare de alertă. Suntem pe o pantă descendentă, uşor descendentă în acest moment.

Câteva măsuri spuse în grabă şi promisiunea că detaliile vor fi stabilite prin ordin de ministru. Nimic despre amenzi sau sancţiuni. Sau explicaţii clare. În treacăt, premierul ne umple de optimism şi responsabilitate.

Astăzi, preşedintele a promulgat legea privind starea de alertă. Abia luni, după publicarea în Monitorul Oficial, va intra în vigoare.

Marcel Vela, ministrul de Interne: Trebuie să fim cu toţii responsabili, responabili, responsabili! Vă dorim multă sănătate! Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, mai dificilă decât se așteptau autoritățile