Video Trendul care ia amploare în România. Ce trebuie să ştie cuplurile necăsătorite care fac un copil
Un trend importat din America face ca un copil din trei să fie născut în afara căsătoriei în România. Milenialii sunt cel mai des în această situaţie, dar unii ajung, totuşi, la starea civilă după ce devin părinţi.
Scăpate de rigorile moralei şi judecata societăţii, tot mai multe cupluri îşi trăiesc povestea de dragoste fără să o mai legalizeze. Iar copiii apar firesc. Costel Anghel a devenit tată chiar dacă nu era căsătorit cu iubita lui. "Nu mai cred în familia aceea tradițională. Din dragoste, a fost ceva spontan, ceva ce ne-am dorit. La o despărțire chiar nu ne-am gândit, nu văd treaba asta", spune Costel.
"Ambii părinți au obligația să se implice în dezvoltarea copilului, în întreținerea astfel încât, emoţional, copilul să nu simtă nicio lacună din partea părinților", explică Cristian Ene, avocat. "Femeile au acces la un alt nivel de viață, la resurse, își pot permite să crească un copil", adaugă Dan Petre, sociolog. "Vor să se acomodeze mai mult unul cu celălalt, să nu mai experimenteze ce au experimentat părinții noștri", spune o femeie.
Convieţuirea este o plasă de protecţie
Cuplurile tinere sunt conştiente de statisticile şi consecinţele divorţului chiar şi fără copii implicaţi. Pentru mulţi, convieţuirea este o plasă de protecţie împotriva divorţurilor care încep să scadă la noi în ţară. De la peste 31.000 în 2015, la 22.000 anul trecut. Cu toate acestea, există şi reversul medaliei - apar copiii nimănui.
În ultimul timp, s-a înregistrat un număr tot mai mare de copii născuți în afara căsătoriei sau abandonați. Aproximativ 36.000 de persoane își cresc copiii fără a fi căsătoriți. Vârsta medie a mamei, la prima naștere este de 30 de ani.
Copiii născuţi în afara căsătoriei, un trend mondial
Copiii născuţi în afara căsătoriei sunt un trend mondial, pornit din Statele Unite. Pe continentul nostru, campioni sunt norvegienii, portughezii şi olandezii. În timp ce Republica Moldova şi Ungaria sunt ţările mai conservatoare din acest punct de vedere. Cei care convieţuiesc împreună şi au un copil trebuie să ştie că la despărţire, procedurile sunt similare celor de la divorţ.
"Ei de comun acord pot conveni asupra custodiei comune. În situația în care ei nu se înțeleg, instanța va decide. Va da drept în continuare celuilalt părinte de a avea drept de preluare, vizitare a minorului astfel încât să fie în preajma ambilor părinți cât mai mult timp posibil", explică Cristian Ene, avocat.
Tinerii trebuie să ia, însă, în calcul că exisă şi avantaje în cazul căsătoriei - statul oferă beneficii financiare şi legale pentru cei care formează o familie şi au copii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰