Panică la metrou. Călătorii nu se mai simt în siguranţă, măsurile de securitate suplimentare sunt prea scumpe
Siguranţa la metrou e subiectul cel mai discutat în aceste zile. Fără agenţi de pază în staţii şi fără camere de supraveghere performante, oamenilor le rămâne d
Siguranţa la metrou e subiectul cel mai discutat în aceste zile. Fără agenţi de pază în staţii şi fără camere de supraveghere performante, oamenilor le rămâne de făcut un singur lucru, să se uite cu atenţie în stânga şi în dreapta. Deocamdată, singura măsură luată de Metrorex e să le impună mecanicilor să încetinească foarte mult chiar înainte de a intra în staţii. Cât priveşte paza, lucrurile sunt clare: agenţii sunt puţini. Şi păzesc, mai dregrabă, bunurile Metrorex.
Peste jumătate de milion de oameni circulă zi de zi cu metroul. Acum, tot mai mulţi călători spun că nu se mai simt în siguranţă.
În realitate, agenţii de pază, 430 la număr, pentru toate cele 53 de staţii, sunt angajaţi doar pentru a pazi bunurile Metrorex. Ei lucrează în două ture, iar unii dintre ei sunt detaşaţi la depouri. Astfel, în seara atacurilor criminale, în staţiile Dristor şi Costin Georgian, exista câte un singur agent.
Aceste schimbări ar presupune costuri suplimentare uriaşe, pentru că numărul angajaţilor s-ar dubla. În condiţiile în care, doar pentru 45 de zile, Metrorex a plătit firmei de pază, aproape 370.000 de euro. Agenţii stau însă doar la intrări în staţii, iar în trenuri, de cele mai multe ori, lângă cabina mecanicului.
Camerele de supraveghere ar trebui să ofere siguranţă. Însă... Personal suficient pentru a urmări ce se întâmplă în staţii nu există. Filmările sunt verificate abia după ce se înregistrează un incident.
Cel puţin pentru câteva zile, numărul poliţiştilor în civil, dar şi uniformă de la metrou a fost suplimentat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰