Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Țuica de prune îi ţine sănătoşi şi energici pe localnicii din Banat

Răchia a devenit mai mult decât un aperitiv în Banat. Este nelipsită în zi de sărbătoare, la munca de la câmp sau înainte de masă. Localnicii se laudă că ţuica de prune îi ţine sănătoşi şi energici.

de Redactia Observator

la 01.09.2020 , 11:42

  • Localnicii au şi mai multe motive de bucurie anul acesta.
  • Au recoltă din belşug, aşa că s-au apucat de treabă la cazan.

Localnicii din Padina Matei s-au apucat de treabă de cum s-a crăpat de ziuă. E forfotă mare în această gospodărie. Fiecare membru al familiei are ceva de făcut.

Unii umplu butoaiele cu prunele fermentate. Alţii pregătesc lemnele pentru foc. Dacă nu v-aţi prins care-i principalul obiectiv de pe agenda de lucru, vă spune noi: o ţuică ca-n Banat.

După câteva minute de învârtit în jurul cazanului din aramă, răchia începe să curgă. Se drege la gust şi se supraveghează cu ochi vigilenţi până este gata. Iar la final, se ciocnesc pahare.

Vezi și

Prunele au crescut din belşug în Banatul de munte, în ciuda vremii capricioase. Producţia de anul acesta este de şapte ori mai mare decât în anii trecuţi, se laudă oamenii locului.

Reporter: La ce folosiţi ţuica?

Localnic: O folosim pentru consumul familial. Noi, ăştia mai bătrâni, oameni în vârstă, consumăm dimineaţa ca medicament un 50 de grame şi nu se apropie coronavirusul de noi nicidecum. În Gârnic, Padina Matei, suntem sănătoşi ca fagul în pădure.

Sănătate în pahare şi sănătate în bucate. Pentru că în Padina Matei răchia se bea cu brânză şi cartofi perpeliţi pe jar. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri sociale » Țuica de prune îi ţine sănătoşi şi energici pe localnicii din Banat