Antena Meniu Search
x

Video Uliţele prind culoare: Maramureşenii care au ales calea străinătăţii se întorc o dată pe an acasă pentru a nu-şi pierde rădăcinile

Fiii rătăcitori ai satului s-au întors la Bârsana în Maramureş. După un an plin de restricţii, uliţele au prins viaţă şi culoare. De la sărbătoarea revederii n-au lipsit costumele traditionale.

de Redactia Observator

la 22.08.2021, 21:38

Vezi și

Centrul localităţii Bârsana a revenit la viaţă. După ani grei în care fiii satului au fost ţinuţi departe de casă, bucuria s-a întors pe uliţe. La parada căruţelor, localnicii şi-au etalat, dar au şi adimirat porturile tradiţionale. Ioan este un mândru fiu al satului, plecat de 15 ani în Franţa. Revine în fiecare an acasă pentru a nu-şi pierde rădăcinile. 

Ioan Radu, localnic: Cel mai mult pentru copii, încercăm ca ei să cunoască şi ei tradiţiile, portul popular, tot, tot. E foarte greu pentru ca suntem între străini.

Tot Franţa este şi ţara adoptivă pentru Viorel şi familia lui. Tot anul s-a gândit la reîntâlnirea cu prietenii risipiţi prin toate colţurile lumii. 

Viorel Apan, localnic: Nu ne vedem de mulţi ani, că sunt mulţi care sunt plecaţi şi în alte părţi, cât şi în Italia, prin Spania şi ne adunăm aici.

Sărbătoarea revederii chipurilor dragi

Maramureşeanul petrece cel mai bine horind, alături de cei dragi. 

''Suntem fii ai satului. Te simţi bine când te întâlneşti cu prietenii, cu vecinii, cu colegii care au fost plecaţi.''

Teodor Ştefanca, primar Bârsana: O dată pe an avem şi noi dreptul după un an de muncă să ne întâlnim cu toţii, cei care sunt plecaţi în afara hotarelor ţării.

Evenimentul din Bârsana a ajuns la cea de-a 49-a ediţie şi se organizează în data de 22 august, când Biserica Ortodoxă celebrează duminica românilor plecaţi peste hotare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Uliţele prind culoare: Maramureşenii care au ales calea străinătăţii se întorc o dată pe an acasă pentru a nu-şi pierde rădăcinile