Antena Meniu Search
x

Video Un nuc de 150 de ani, perfect sănătos, a fost tăiat pe furiş pentru a face loc unui trotuar. "Patru generaţii am copilărit la umbra lui"

Patru generaţii au crescut la umbra unui nuc secular într-o localitate suceveană. E făcut bucăţi acum. Autorităţile locale au considerat că bătrânul copac, de altfel sănătos, trebuie tăiat pentru a face loc unui trotuar. Doar că au uitat să ceară autorizaţie, aşa că riscă o amendă de 5.000 de lei. Un nuc poate rezista chiar şi 400 de ani.

de Simona Simionescu

la 31.08.2021, 20:50

Vezi și

Angela Chiuchişan, proprietara nucului: Am fost patru generații care am copilărit la umbră lui. Bunicii mei, tatăl meu, noi, eu și sora mea și copiii noștri. 

Doar cioturile au mai rămas din bătrânul nuc plantat acum mai bine de 150 de ani în grădina familiei Chiuchişan.  

Angela Chiuchişan, proprietara nucului: Știți, nici comuniștii nu au avut curajul să îl taie.

Cum nu locuieşte acolo, femeia a avut un şoc când a văzut că nu mai e, nimeni nu o anunţase că nucul va fi doborât. 

Pe acelaşi subiect

Angela Chiuchişan, proprietara nucului: Vecinii mi-au spus că li s-a comunicat că a fost taiat cu acordul meu, nici vorbă de aşa ceva. 

A luat la rând toate instituţiile la care s-a putut gândi, în căutarea vinovatului. A chemat Poliţia, apoi Garda de Mediu, Garda forestieră şi Direcţia agricolă. Peste tot, acelaşi răspuns.

Claudia Gogu, director Direcția Agricola Suceava: La instituţia noastră nu a fost înregistrată o solicitare de tăiere de nuc pe raza comunei Şcheia.

Chiar dacă s-ar fi cerut o asemenea autorizaţie, Direcţia agricolă nu ar fi dat-o. Nucul este protejat printr-o lege specială, iar tăierea se aprobă doar în anumite condiţii. Or, coroana nu era uscată, copacul nu împiedica circulaţia şi nici nu erau cabluri în zonă care să fie afectate. În cele din urmă, proprietara nucului a ajuns cu întrebările şi la primărie. Aici, primarul se justifică prin grija pentru locuitori.

Vasile Andriciuc, primarul comunei Șcheia: Sunt fenomene meteorologice. Nucul respectiv era un pericol pentru cetăţeni. 

Proprietara bănuieşte că de fapt tăierea are legătură cu amenajarea unui trotuar pe lângă casa ei. Primarul se apără: nucul era pe domeniul public. Copacul fusese plantat în curte, dar a crescut şi a ajuns şi după gard. 

Localnic: Nu ştiu eu dacă e normal sau nu e normal, dar trotuarele pe unde să le facă?

Doar că în graba de a face mai repede trotuarul, primarul a uitat de autorizaţia specială. Acum instituţia este în mijlocul unei anchete. 

Ionuț Epureanu, purt de cuv IPJ Suceava: Poliţiştii au deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere, violare de domiciliu. 

La finalizarea anchetei, Direcţia agricolă va amenda vinovatul cu 5.000 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Un nuc de 150 de ani, perfect sănătos, a fost tăiat pe furiş pentru a face loc unui trotuar. "Patru generaţii am copilărit la umbra lui"