Social

Universitatea ”Babeş-Bolyai” nu a girat nicio lucrare realizată de deţinuţi, recomandările au fost date în nume personal

Publicat pe 14.01.2016 la 12:02 Actualizat pe 14.01.2016 la 12:05

Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca susţine că nu a girat nicio lucrare realizată de deţinuţi, recomandările fiind făcute în nume personal de şase profesori care au dreptul şi libertatea de a coordona şi expertiza lucrări ştiinţifice sau artistice.

Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca susţine că nu a girat nicio lucrare realizată de deţinuţi, recomandările fiind făcute în nume personal de şase profesori care au dreptul şi libertatea de a coordona şi expertiza lucrări ştiinţifice sau artistice.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Universitatea ”Babeş-Bolyai”, conform Cartei UBB, membrii comunităţii universitare au libertatea de conştiinţă şi de exprimare.

Cadrele didactice universitare, prin urmare şi profesorii UBB, au dreptul şi libertatea, conform legii, de a coordona şi expertiza diferite lucrări ştiinţifice sau artistice, dar îşi asumă întreaga responsabilitate pentru astfel de demersuri. Personalul didactic şi de cercetare are dreptul, conform legii, de a publica studii, articole, volume sau opere de artă, fără restricţii ale libertăţii academice. Conform Cartei UBB, membrii comunităţii universitare au libertatea de conştiinţă şi de exprimare. Universitatea nu a girat nicio lucrare realizată de persoane private de libertate, recomandările fiind formulate în nume personal de către cadrele didactice cărora li s-au solicitat aceste recomandări”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii UBB susţin că pe o listă a Ministerului Educaţiei apar numele a şase cadre didactice care ar fi dat recomandări pentru scrierea de către unii deţinuţi a unor cărţi în penintenciar.

Toate cadrele didactice au purtat o corespondenţă, în nume propriu, fără a implica universitatea în acest demers”, se mai arată în comunicat.

UBB a menţionat că din cele şase cadre didactice, patru sunt cadre didactice active - Florin Bozântan de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Anuţa Buiga, - Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Rusz-Fogarasi Eniko - Facultatea de Istorie şi Filozofie, Salat Levente - Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării - şi a precizat că acestea ”nu au coordonat în vreun fel nicio lucrare ştiinţifică publicată de persoane private de libertate, formulând doar recomandări cu privire la oportunitatea temei propuse pentru realizarea lucrărilor respective, precum şi cu privire la capacitatea profesională a autorilor de a aborda acele teme”.

În ceea ce priveşte celelalte două persoane care figurează pe lista Ministerului Educaţiei - profesorul universitar Gavril G. Neamţu - este pensionar din anul 2011, cu prelungire de activitate în domeniul conducerii de doctorat, iar Carmen Mireille Rădoi, directoarea Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti, nu are relaţii contractuale cu UBB, fiind retribuită în regim de plata cu ora ca urmare a invitaţiei Facultăţii de Istorie şi Filosofie de a susţine două cursuri la programul de master Managementul Securităţii în Societatea Contemporană.

Recomandările au avut la bază activitatea profesională anterioară a viitorilor autori, analiza CV-ului, a statutului profesional cu relevanţă în domeniul abordat. Cadrele didactice titulare şi active în UBB nu au fost contactate ulterior pentru a coordona, corecta sau gira lucrări/părţi deja redactate din lucrările propuse”, se mai arată în comunicatul UBB.

Florin Bozântan a dat recomandare pentru Sabin Ilieşi, încarcerat în Penitenciarul Bistriţa în 2016, condamnat la trei ani şi şase luni pentru fapte de corupţie, care a scris cartea ”Biruinţă în suferinţă” în perioada 27 aprilie - 26 mai 2015.

Anuţa Buiga a recomandat patru cărţi scrise de către Eugen Brădean, închis în 2014 pentru trei ani în Penitenciarul Jilava pentru fapte de corupţie - ”Istoricul pieţelor de capital şi rolul acestoara în economie”, ”Rolul instituţiilor financiare internaţionale în stabilitatea economică a unei ţări”, ”Istoricul pieţelor de capital şi rolul acestora în economia unei ţări”, ”Vectorii economici ai României în următorul deceniu”, în timp ce Carmen Mireille Rădoi a recomandat cartea ”Rolul şi importanţa negocierilor comerciale în realizarea unei tranzacţii”, scrisă de Marin Măciucă, încarcerat în 2013 în Penitenciarul Rahova pe o perioadă de patru ani pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, şi cartea ”Psihologia negocierilor comerciale internaţionale – stiluri de negociere” scrisă de Mihai Dorinel Mucea, care ispăşeşte o pedeapsă de patru ani şi şase luni de închisoare în Penitenciarul Rahova pentru constituire de grup infracţional organizat.

Alte două cadre didactice de la UBB, Rusz-Fogarasi Eniko şi Salat Levente, au recomandat cărţile ”Un oraş de pe Mureş, drumuri prin timp”, respectiv ”Managementul campaniei electorale”, scrise de Nagy Zsolt, care a primit în 2015 o pedeapsă de cinci ani în Penitenciarul Rahova pentru fapte de corupţie.

Gavril G. Neamţu a dat o recomandare cărţii ”Sintaxa limbii române – noţiuni fundamentale pentru învăţământul gimnazial” scrisă de Aurica Puşcaş, care execută o pedeapsă de doi ani în Penitenciarul Gherla pentru fapte de corupţie.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a cerut Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) să solicite universităţilor o analiză punctuală a cazurilor în care profesorii din respectivele instituţii au dat recomandări pentru cărţi scrise de deţinuţi.

DNA a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciune săvârşirii infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanţele de judecată.

"Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat. Dintr-o notă întocmită de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi din datele existente în spaţiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiţii nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârşite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate", arăta DNA, într-un comunicat de presă transmis marţi.

Potrivit procurorilor, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracţiuni de corupţie se regăsesc deţinuţi care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puţin decât stabilise instanţa de judecată, "exclusiv ca urmare a activităţii infracţionale care face obiectul sesizării din oficiu".

Sursa: mediafax.ro

În articolul

Universitatea ”Babeş-Bolyai” nu a girat nicio lucrare realizată de deţinuţi, recomandările au fost date în nume personal

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Trending

Restricții noi în București din cauza exploziei cazurilor de Covid-19. Cum vor fi sancționați cei care nu le respectăpe a1.ro
Poze rare cu Prințesa Diana la plajă. Cum au surprins-o paparazzi înainte să se stingă din viațăpe a1.ro
Nea Marin, dezvăluiri după ce s-a vindecat de Coronavirus. Ce a spus prezentatorulpe a1.ro
Viviana Sposub și George Burcea s-au mutat împreună. Ce părere are mama asistentei TV despre relația fiicei: ”Trăim prezentul”pe spynews.ro
O adolescentă de 14 ani din Texas ar fi descoperit tratamentul împotriva coronavirusului! Cum a fost posibil: „Am început cu o bază de date”pe spynews.ro
Fiica cea mare a lui Cristi Borcea este de o frumuseţe răpitoare. Postarea cu care şi-a uimit faniipe antenasport.ro
Gestul făcut de Mihaela, fosta soție a lui Cristi Borcea, a impresionat mii de oameni. Schimbare radicală în viața femeiipe antenasport.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!pe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Daniel Buzdugan răbufneşte după avalanşa de alerte panicarde. "Fiţi deştepţi, opriţi-vă!"pe antena3.ro
Bolnavă de COVID-19, cântăreaţa de la noi, apel disperat către un donator de plasmăpe antena3.ro
Top 10 masini care au fost construite ca niste tancuri. Toate service-urile ar da faliment daca romanii ar incepe sa le cumpere in loc de BMW, Audi sau Mercedes-Benzpe cars.ro
Horoscop lunar, noiembrie 2020. Se anunță o lună plină de schimbări pentru multe semne zodiacalepe jurnalul.ro
Horoscop săptămânal, 19 - 25 octombrie. Gemenii învață să vorbească despre ce simtpe jurnalul.ro

urmează pe observator

Eveniment • la 09:29

Ludovic Orban a dezvăluit câte măști folosește pe zi și de unde le primește [Video]

 • PNL a depus, miercuri dimineață, candidaturile pentru alegerile parlamentare.
 • Premierul Ludovic Orban a făcut declarații și a răspuns la întrebările jurnaliștilor.
Eveniment • la 09:11

Momente emoționante în Bistrița, la Ştafeta Veteranilor: "Un dram de respect celor ce şi-au dat viaţa pentru ţară"

 • Evenimentul "Ştafeta Veteranilor" se desfășoară de șapte ani
 • Alergătorii au oprit la fiecare monument dedicat eroilor români
 • Cele mai importante știri alei zilei, la Observator 19
Eveniment • la 09:10

Tânăr mort în accident la Văleni, în Vaslui. A intrat sub un camion cu 180 km/h, iar pompierii s-au chinuit o oră să-l scoată dintre fiare

 • Tânărul de 22 de ani a fost găsit încarcerat.
 • Scoaterea lui dintre fiarele contorsionate ale mașinii a durat aproximativ o oră.
Eveniment • la 08:36

Tot mai multe zone din țară intră în scenariul roșu. Alba, primul județ cu peste 3 infectări la mia de locuitori

 • Testare masivă în Alba: 95.000 de teste, la o populaţie de 370.000 de locuitori
 • Județul a intrat în scenariul roșu, la fel ca și Capitala
 • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observatorul orei 19
Eveniment • la 08:20

Copil transportat pe haionul unei mașini aflate în mers, în Cluj: Era să zboare de acolo

 • Șoferul care a surprins incidentul spune că micuțul era să zboare de pe haion, când șoferul a frânat brusc.
 • Scenele au avut loc în zona podului Traian din Cluj.
Horoscop • la 08:10

Horoscopul zilei, 21 octombrie 2020. Dragostea plutește în aer

 • Capricornii au parte de o zi excelentă
 • Nativii din Rac, organizați și metodici
Vezi toate știrile noi