Medicii suspecti in cazul "analizelor fictive" ar fi falsificat rezultatele analizelor unor pacienti cu boli incurabile
Peste 40 de doctori si angajati ai unor cabinete si laboratoare medicale sunt in vizorul procurorilor pentru c-ar fi fraudat bugetul sanatatii cu jumatate de milion de euro. S-au folosit de datele pacientilor sa deconteze analize fictive.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Update: Reteta "analizelor fictive" nu s-a multumit doar cu banii scosi din bugetul sanatatii. Mai grav este ca ar fi falsificat si rezultatele analizelor unor pacienti cu boli incurabile.
In afara fraudelor realizate prin decontari fictive, cele doua laboratoare medicale au facut si analize reale, folosind in unele cazuri reactivi vechi sau chiar expirati, care nu mai puteau oferi rezultate exacte, a mai spus Staicu. In alte cazuri, laboratoarele ar fi intocmit buletine de analize fictive pentru ca au pierdut probele biologice ale pacientilor. "Au existat situatii in care au fost pierdute probele biologice prelevate de la pacienti, iar analizele si buletinele de analiza au fost intocmite in mod fictiv deoarece nu mai erau detinute aceste probe biologice. Au existat chair situatii in care persoane cu afectiuni grave, chiar boli incurabile au primit niste buletine de analize fictive, in conditiile in care probele fusesera pierdute", a declarat procurorul.
O retea organizata ca la carte. Miza: bani de la stat, fara niciun efort. Sunt implicati 16 medici de familie, medici specialisti, angajatii a doua laboratoare de analize medicale din Capitala si patronii acestora, doi oameni de afaceri turci.
Medicii de familie racolati foloseau datele personale ale pacientilor pentru bilete fictive de trimitere la analize. Documentele ajungeau la cele doua laboratoare. Pe baza lor, analize care nu au fost facute vreodata erau decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. In total o jumatate de milion de euro. Intre 10 si 20 la suta din banii stransi ajungeau in buzunarele medicilor implicati. Restul intrau in contabilitatea celor doua laboratoare.
70% din activitatea laboratoarelor era fictiva. Patronii celor doua laboratoare sunt doi frati turci. Unul dinte ei a avut probleme in anul 2000 cu un dosar de prostitutie. Despre noile acuzatii nu vorbeste.
Sute de pacienti, copii si adulti au fost folositi fara voia lor in schema de stors bani din CNAS.
“Au fost audiate pana la acest moment circa 800 de persoane pe care s-au emis bilete de trimitere catre laboratoarele de analiza”, a declarat Bogdan Staicu, procuror-sef la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.
Printre medicii pusi sub acuzare pentru decontari ilegale este pediatrul Rodica Lazar Contes, dar si cardiologul Sergiu Barsan. Anchetatorii l-au ridicat dimineata de la o pensiune din Drobeta Turnu Severin.
Dupa lovitura de astazi, romanii incep sa inteleaga de ce banii pentru analize gratuite se termina in cateva zile.
Cazul analizelor fictive in valoare de 500.000 de euro nu este singular, recunosc oficialii din Sanatate.
“E posibil! Si in controalele pe care le avem vedem situatii sub semnul intrebarii si le comunicam mai departe”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii
Astfel de furturi din banii bolnavilor ar putea fi oprite. Nu sunt insa fonduri pentru asta.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰