Vacanţa a început deja la munte. Pârtiile sunt pline, iar în hoteluri și pensiuni se prepară meniuri de sărbătoare
Numărăm zilele până la Crăciun. Mai sunt puţine. La fel de puţine sunt şi locurile de cazare încă libere în staţiunile de la munte. Pe Valea Prahovei, de pildă, gradul de ocupare este de optzeci la sută pentru Crăciun. Şi chiar mai mare pentru Revelion.
Numărăm zilele până la Crăciun. Mai sunt puţine. La fel de puţine sunt şi locurile de cazare încă libere în staţiunile de la munte. Pe Valea Prahovei, de pildă, gradul de ocupare este de optzeci la sută pentru Crăciun. Şi chiar mai mare pentru Revelion.
Cu schiurile, cu snowboardul sau cu sania. Nu a contat cum... ci cât de tare s-au distrat. Pe pârtia Bradul din Poiana Braşov, toată lumea şi-a dat silinţa. Unii s-au mai poticnit. Alţii nu.
Fel de fel de peripeţii sincer, am căzut de vreo 50 de ori dar nu m am lăsat bătută!
Nici chiar vântul nu le-a tăiat elanul. Doar respiraţia. A bătut însă atât de tare încât a oprit instalaţiile pe cablu.
Nicușor Jinga, salvator montan: Respectiv telegondola şi telecabina mare care nu au funcţionat, au funcţionat în schimb telescaunele, s-a creat puţin coadă, foarte multă lume care aştepta la singura cabină funcţională care a putut să ajungă.
Alţii au preferat să evite aglomeraţia aşa că au rămas în curţile pensiunilor. S-au întrecut şi ei dar nu cu schiurile ci în... bulgări.
La Bran, turiştii s-au încălzit cum au putut. Chiar şi cu o porţie de ...colinde, la poalele celebrului Castel.
Alţii au preferat porţiile generoase de mâncare. În zonă, restaurantele îşi îmbie clienţii cu bunătăţi de sezon.
Dragoș Rădulescu, bucătar: Noi am dezvoltat un meniu mai complex, ce cuprinde preparate de la gustări, ciorbe, fel de bază, pe bază de porc. Un platou rece cu caltaboş, slăninuţă, tobă, sângerete, ceapă roşie.
Şi meniul de Crăciun prinde contur. Într-o agropensiune, bucătăresele au ajuns deja la desert.
-Aveţi mult de muncă!
-Avem, avem şi o să fie! Câte comenzi, să le onorăm, tot timpul s a căutat cozonacul ăsta. Rulade, plăcintă cu brânză, plăcintă cu mere, cozonac de toate felurile, amestecat cu nucă cu stafide şi cu rahat.
Patru nopţi de cazare costă aici între 1200 şi 1400 de lei. Pentru Crăciun n-au mai rămas prea multe locuri libere. De noaptea dintre ani... nici nu poate fi vorba.
Laurențiu Drăgan, director executiv Asociaţia Bran Moeciu Fundata: "De Revelion cam toată zona este vândută, cred că sută la sută. De Crăciun, procentul este mai mic, undeva la 70, 80 la sută. Dacă zăpada nu va fi suficient de mare pentru sanie, ne vom plimba cu căruţele şi tot vom face alai prin sat".
Această pensiune situată în apropierea Castelului Bran va fi plină de Crăciun. Administratorii îi vor întâmpina pe turişti ca acasă: cu produse locale tradiţionale, colinde, dar şi cine festive în fiecare seară. Mai mult, fiecare turist va primi câte un cadou de la Moş Crăciun. 05.24
Potrivit unui studiu, turiştii români alocă între 2500 şi 3000 de lei pentru minivacanţa care se apropie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰