Vacanţele exotice vin la pachet cu vaccinuri! Astfel de plimbări sunt extrem de periculoase, din cauza riscului expunerii la boli ce pot fi fatale
Dacă plănuiţi un concediu în Curacao, Venezuela, Ghana sau Uganda, trebuie să aveţi în vedere şi o programare la medicul epidemiolog.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Vacanţele exotice vin la pachet cu costuri pe care puţini le iau în considerare. Dacă plănuiţi un concediu în Curacao, Venezuela, Ghana sau Uganda, trebuie să aveţi în vedere şi o programare la medicul epidemiolog, care să vă dea avizul pentru plecare. Astfel de plimbări sunt extrem de periculoase, din cauza riscului expunerii la boli ce pot fi fatale.
De meserie ghid turistic, Florin Popescu a avut ocazia să vadă 65 de ţări de pe harta lumii. Amintirile cele mai frumoase le are din Gana, Togo şi Benin. Înainte să ajungă acolo, s-a vaccinat înainte împotriva febrei galbene şi a luat medicamente ca să nu se îmbolnăvească de malarie.
Florin Popescu: "A fost o experienţă deosebită care merită traită. Am avut traseu prin junglă, safari, am văzut Veneţia Africii şi am descoperit diferite populaţii care, sincer, nu vazuseră oameni albi."
Vaccinul făcut de Florin este valabil şi în Burkina Faso, Tanzania, Zimbabwe, Congo sau Brazilia. Altfel, înţepătura unui ţânţar poate fi fatală. Efectul unei doze este valabil 10 ani şi costă în jur de 300 de lei.
Teodora Truşcă, medic: "Febra galbena, din nefericire, nu are un tratament, este o boala foarte serioasa."
Febra tifoidă produsă de salmonella typhi este frecventă în ţările subdezvoltate din Africa, Asia şi America de Sud, la fel şi hepatita A. Hepatita cu virus B este răspândită pe tot globul, însă cu risc mult mai mare de a o contacta în Africa subsahariană, Asia centrală şi China.
Simin Florescu, director medical al Spitalului Victor Babeş: "Câteodata suntem pusi în situatia să spunem mai bine nu te duci. De exemplu, femeilor insarcinate sau vor sa raman insarcinate li se contraindica o calatorie in Brazilia. Stim bine acolo de virusul zika care producea acele malformatii la copiii nou-născuţi."
Unele clinici au început şi campanii prin care anunţă turiştii că internetul nu oferă toate informaţiile necesare unei vacanţe reuşite. Mai ales că multe dintre destinaţiile exotice necesita pe lângă vaccin, şi tratament înainte şi după călătorie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰