Vecini gălăgioşi? Ce trebuie să faci pentru a-ţi recăpăta liniştea
Venirea primăverii a dat, practic, şi startul petrecerilor, iar din ce în ce mai mulţi români au început să se plângă de faptul că au vecini gălăgioşi, indiferent că stau la bloc sau la curte.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Cine nu respectă orele de linişte riscă amenzi ce pot ajunge până la câteva zeci de mii de lei.
Din acest motiv am decis să reamintim că există un program care să-i ajute pe locatari să aibă parte de mult dorita linişte. Conform legii, oamenii trebuie să aibă parte de linişte între orele 22.00 şi 08.00, dar şi între orele 13.00 şi 14.00.
Totuşi, asta nu înseamnă că programul de linişte este bătut în cuie. Locatarii unei scări de bloc pot decide să schimbe programul de linişte în urma unei şedinţe în timpul căreia cei mai mulţi dintre ei să-şi dea acordul pentru modificarea programului de linişte propus în mod legal.
De altfel, există multe scări de bloc unde s-a ivit o astfel de situaţie, iar locatarii au ales ca programul de linişte din timpul zilei să fie cuprins între orele 13.00 şi 15.00 sau chiar 16.00. Trebuie precizat că programul de linişte stabilit trebuie afişat în mod vizibil la intrarea în bloc.
Unde poţi reclama vecinii gălăgioşi şi ce amendă riscă
Reprezentanţii Poliţiei Române anunţă că este foarte important să alertăm cât mai rapid forţele de ordine, în cazul în care avem vecini gălăgioşi. În mod normal ar trebui să facem cât mai rapid acest lucru pentru a permite poliţiştilor să-i prindă pe făptaşi în acţiune.
Cei care nu respectă orele de linişte de la bloc riscă amenzi care pot ajunge şi la câteva zeci de mii de lei, mai ales dacă vorbim despre recidivişti. Iar reprezentanţii Poliţiei Române atrag atenţia că aici sunt încadraţi şi cei care perturbă liniştea locuitorilor "în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social".
Pe de altă parte, reprezentanţii Poliţiei Române susţin că, în cazul în care aveţi de a face cu vecini gălăgioşi, "prioritară este siguranţa dumneavoastră şi a familiei dumneavoastră", astfel că nu se recomandă înfruntarea celui sau celor care produc zgomot, dacă nu vă simţiţi confortabil.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰