Antena Meniu Search
x

Viața n-are prioritate! O treime din accidentele din România sunt grave

Aproape o treime din accidentele grave din România sunt provocate de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani. Printre cauze viteza şi alcoolul la volan. Instanţele de judecă decid şi clasează. De cele mai multe ori preţul morţii este cu suspendare.

Vezi și

 Omorul din culpă pedepseşte, realmente, doar familiile şi apropiaţii celor care au murit nevinovaţi. Cu lacrimi şi suferinţă. Numele Ana-Maria Nistor poate că nu vă spune nimic. Dar familia ei îl mai rosteşte acum doar citindu-l de pe cruce.

Andrei Andronie, puştiul care a omorât-o, a primit o pedeapsă de 5 ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru uciderea ei şi a unui taximetrist. Se întâmpla acum doi ani şi jumătate.

Nici nu mai contează de unde venea, ci unde a ajuns. În acea dimineaţă a trimis pe lumea cealaltă doi oameni nevinovaţi, pe care, cei ce-au rămas în urmă îi plâng şi-acum.

Din camera Anei, mama ei, a făcut un altar. Nimeni nu doarme acolo. Şi nimeni nu atinge nimic. Pereţii sunt plini de pozele ei, sertarele îi ascund încă secretele unui suflet frumos, iar lângă chipul ei lipit pe perete, stau zeci de icoane. Să o păzească acolo sus spune doamna Marcela printre lacrimi.

Sunt zile în care nu vrea să intre în cameră şi zile în care acolo îşi spune rugăciunile dinainte de somn. Un somn, pe care abia îl aşteaptă. Doar în vis, din când în când, o mai vede pe Ana.

Şi asta îi trezeşte revoltă. Faţă de oameni, de sistem, de lege şi de Dumnezeu. Se simte neputincioasă când îşi dă seama că nimic, vreodată, nu-i va aduce fata înapoi. Iar vinovatul râde.

În luna noiembrie 2011, Andrei Andronie, conducea băut pe calea Floreasca din Capitală. Acolo, a intrat cu maşina într-un taxi. A omorât pe loc doi oameni. Ana şi Ştefan. În locul unde ei au prierit acum stau două cruci care le poartă pozele. Şi câteva lumânări aduse de mâini care tremură şi-acum.

Andronie a primit cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare în urmă cu două săptămâni. Decizia nu este definitivă. Dreptul de a-i mai vedea pe cei dragi îl pierd sute de mii de oameni, în fiecare an. Iar dreptul la o pedeapsă uşoară îl câştigă mii de vinovaţi.

În urmă cu doi ani, Şerban Huidu a ieşit pe contrasens cu 87 de kilometri la oră. Trei oameni şi-au pierdut viaţa. Trei familii şi-au pierdut părţi din sufletele lor. I-au privit spulberaţi pe asfalt.

Huidu a primit doi ani şi şase luni se închisoare cu suspendare şi dreptul de a conduce din nou cu speranţa că va fi ceva mai atent. Legea a mers pe încredere şi în ceea ce-l priveşte pe Adrian Cocoană. Ucigaşul cu Ferrari din Timişoara, cum mai este el cunoscut.

În urmă cu şase ani, Adrian Cocoană spulbera pe un trotuar un tânăr de 28 de ani. Victima a murit pe loc. Iar vinovatul a încercat să fugă atunci de răspundere.

A primit patru ani de închisoare cu executare, dar a ieşit în mai puţin de trei. Pentru activităţile exemplare din Penitenciar, Cocoană a scăpat de gratii pe bună purtare în septembrie, anul trecut. Acum, este liber să conducă din nou, neverificat, nesupravegheat. Doar pe încrederea pe care i-o acordă legea din România, care, în astfel de cazuri funcţionează ca o instituţie de binefacere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Viața n-are prioritate! O treime din accidentele din România sunt grave