Antena Meniu Search
x

Vieți salvate de la înălțime! Pompierii pregătesc 500 de alpiniști pentru intervenția în caz de cutremur

Vieţile multor români depind de o cordelină, de curajul şi de experienţa pompierilor alpinişti. Sunt oameni antrenaţi să salveze de la înălţime, suspendaţi pe clădiri înalte de zeci de metri sau în râpe ameţitoare.

Vezi și

Vieţile multor români depind de o cordelină, de curajul şi de experienţa pompierilor alpinişti. Sunt oameni antrenaţi să salveze de la înălţime, suspendaţi pe clădiri înalte de zeci de metri sau în râpe ameţitoare. Tot ei vor fi primi care vor interveni în cazul unui cutremur puternic.

20 de metri înălţime. O cordelină, un ham şi un ordin scurt de care alpiniştii salvatori trebuie să asculte.

Fiecare pas este calculat. Cu mâna stângă reglezi viteza de coborâre, iar mâna dreaptă nu ai voie să o desprinzi de pe frânghia care te susţine.

Sunt zeci de ore de muncă, zeci de ore de antrenament săptămânale făcute de alpiniştii ISU Bucureşti. Fiecare mişcare a lor contează pentru salvarea unei persoane.

O mişcare greşită poate însemna o viaţă pierdută, ne spune Marian Coşovan, pompier alpinist de peste şapte ani. 

Este antrenat să facă salvări de la înălţime. Să coboare în puţuri adânci şi să urce pereţi de stâncă dificili.

Marian Cosova, pompier alpinist: "Tensiunea este foarte mare dar încercăm să ne gândim la altceva, nu neapărat că urmează să fac ceva periculos."

Orele de antrenament se transformă des în situaţii reale, la limită. În februarie, o femeie din Bucureşti, care ameninţa că se sinucide, a fost salvată după ce un alpinist pompier a împins-o în casă, de pe marginea balconului.

Şi tot alpiniştii militari sunt în prima linie în cazul unui cutremur major.

Adrian Dinu, Comandant Detasament Salvatori Speciali ISU: "Dacă sunt clădiri prăbuşite,casa scărilor prăbuşită tc 18.39 Pur şi simplu trimitem echipe de alpinişti."

60 de alpinişti au pompierii în Bucureşti şi Ilfov. Alţi 500 de salvatori urmează să fie pregătiţi în următorul an, în toată ţara. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Vieți salvate de la înălțime! Pompierii pregătesc 500 de alpiniști pentru intervenția în caz de cutremur