Viiturile aduc înapoi ceea ce aruncăm la întâmplare - mâncare, mobilă şi mult plastic
Viiturile ne aduc înapoi tot ceeea ce aruncăm la întâmplare! Mâncare, mobilă şi mult plastic! Avem printre cele mai murdare ape din Europa. Şi pare că nu ne învăţăm lecţia. Președintele Ungariei a cerut Ucrainei și României să oprească poluarea râurilor Tisa și Someș.
- Tone de gunoaie în râurile din România
- Gunoaiele, în toate bazinele hidrografice din țară
Pet-uri, mobilă, reziduri, mâncare. În fiecare zi, în apele din România ajung 4.2 tone de deşeuri. Într-un an - 1.500 de tone. Practic, gunoiul pe care-l aruncăm ar putea umple mai bine de jumătate din Casa Poporului.
Râul Dâmboviţa nu face excepţie. În Bucureşti, gunoiul pluteşte pe apă. Angajaţii Apelor Române au început curăţenia, dar misiunea e grea şi de lungă durată.
Doar că, în acelaşi timp, pe malul celălalt, cinci oameni spălau covoare în râu. Şi nu sunt singurii. În urma ploilor abundente şi a inundaţiilor, debitul apelor a crescut. Gunoiul de pe maluri a ajuns în toată reţeaua hidrografică a ţării.
Iată, de exemplu, cum arată lacul Izvorul Muntelui din judeţul Neamţ. Apa abia se mai vede printre gunoaie. Râul Bistrița a adus la vale copaci, bucăţi de mobilier şi foarte mult plastic!
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 15-16 februarie. Ce nu trebuie să ratezi
- Antrenează-ți creierul ca un campion: Cursurile Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, Sesiunea...
- 14 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Mihai Pârvu, angajat Apele Române: Îi invit să meargă la Paris să vadă Sena, la Londra să vadă Tamisa şi să facă o comparaţie. Să vedem care din aceste 3 râuri care străbat capitale europene este cel mai curat?
Teoretic, cei care aruncă gunoiul la întâmplare pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 15.000 şi 40.000 de lei. Doar că, rar sunt prinşi făptaşii. Mai des sunt taxaţi cei care administrează apele. Peste 8.500 de operatori au primit sancţiuni în valoare de 3,5 milioane de lei.
Inclusiv astăzi, administratorii bazinului hidrografic Banat au fost amendaţi. 80.000 de lei e nota de plată.
Reprezentanţii ONG-urilor atrag atenţia asupra faptului că, cel mai des, în apele României se aruncă plastic. Iar plasticul se întoarce la noi. Este, practic, un circuit închis pe care prea puţini îl conştientizează.
Andrei Cosuleanu, reprezentantul unui ONG de mediu: România nu se află într-o statistică foarte bună cu microplasticul, ceea ce ne afectează foarte mult pe fiecare dintre noi, pentru că ajungem să înghiţim acest microplastic. Microplasticul înseamnă o bucata foarte mica din plastic pe care am lăsat-o astăzi pe plajă sau în spatele casei. Lucrul acesta face ca Marea Neagră sa fie una dintre cele mai poluate mări din Europa.
Aproape jumătate din bazinul hidrografic al ţării are o calitate slabă sau proastă. Râurile Vedea, Prut și Bârlad sunt cele mai poluate din ţară. Cele mai curate se află în bazinele hidrografice din vestul şi centrul ţării.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰