Antena Meniu Search
x

Viiturile aduc înapoi ceea ce aruncăm la întâmplare - mâncare, mobilă şi mult plastic

Viiturile ne aduc înapoi tot ceeea ce aruncăm la întâmplare! Mâncare, mobilă şi mult plastic! Avem printre cele mai murdare ape din Europa. Şi pare că nu ne învăţăm lecţia. Președintele Ungariei a cerut Ucrainei și României să oprească poluarea râurilor Tisa și Someș.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 09.07.2020, 00:08

Vezi și
  • Tone de gunoaie în râurile din România
  • Gunoaiele, în toate bazinele hidrografice din țară

Pet-uri, mobilă, reziduri, mâncare. În fiecare zi, în apele din România ajung 4.2 tone de deşeuri. Într-un an - 1.500 de tone. Practic, gunoiul pe care-l aruncăm ar putea umple mai bine de jumătate din Casa Poporului. 

Râul Dâmboviţa nu face excepţie. În Bucureşti, gunoiul pluteşte pe apă. Angajaţii Apelor Române au început curăţenia, dar misiunea e grea şi de lungă durată. 

Doar că, în acelaşi timp, pe malul celălalt, cinci oameni spălau covoare în râu. Şi nu sunt singurii. În urma ploilor abundente şi a inundaţiilor, debitul apelor a crescut. Gunoiul de pe maluri a ajuns în toată reţeaua hidrografică a ţării. 

Iată, de exemplu, cum arată lacul Izvorul Muntelui din judeţul Neamţ. Apa abia se mai vede printre gunoaie. Râul Bistrița a adus la vale copaci, bucăţi de mobilier şi foarte mult plastic! 

Mihai Pârvu, angajat Apele Române: Îi invit să meargă la Paris să vadă Sena, la Londra să vadă Tamisa şi să facă o comparaţie. Să vedem care din aceste 3 râuri care străbat capitale europene este cel mai curat?

Teoretic, cei care aruncă gunoiul la întâmplare pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 15.000 şi 40.000 de lei. Doar că, rar sunt prinşi făptaşii. Mai des sunt taxaţi cei care administrează apele. Peste 8.500 de operatori au primit sancţiuni în valoare de 3,5 milioane de lei. 

Inclusiv astăzi, administratorii bazinului hidrografic Banat au fost amendaţi. 80.000 de lei e nota de plată. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Reprezentanţii ONG-urilor atrag atenţia asupra faptului că, cel mai des, în apele României se aruncă plastic. Iar plasticul se întoarce la noi. Este, practic, un circuit închis pe care prea puţini îl conştientizează.

Andrei Cosuleanu, reprezentantul unui ONG de mediu: România nu se află într-o statistică foarte bună cu microplasticul, ceea ce ne afectează foarte mult pe fiecare dintre noi, pentru că ajungem să înghiţim acest microplastic. Microplasticul înseamnă o bucata foarte mica din plastic pe care am lăsat-o astăzi pe plajă sau în spatele casei.  Lucrul acesta face ca Marea Neagră sa fie una dintre cele mai poluate mări din Europa. 

Aproape jumătate din bazinul hidrografic al ţării are o calitate slabă sau proastă. Râurile Vedea, Prut și Bârlad sunt cele mai poluate din ţară. Cele mai curate se află în bazinele hidrografice din vestul şi centrul ţării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că atacul Iranului asupra Israelului va escalada într-un conflict la scară largă?

Observator » Stiri sociale » Viiturile aduc înapoi ceea ce aruncăm la întâmplare - mâncare, mobilă şi mult plastic