Vin alb românesc, premiat internațional
Vinurile româneşti cuceresc încet, dar sigur lumea. Rieslingul alb din regiunea Alba Iulia a primit medalia de argint la nivel mondial. Puţini ştiu însă câtă muncă se ascunde într-un pahar cu vin bun. De la bobul de strugure şi până la temperatura din cramă totul este atent analizat.
Vinurile româneşti cuceresc încet, dar sigur lumea. Rieslingul alb din regiunea Alba Iulia a primit medalia de argint la nivel mondial. Puţini ştiu însă câtă muncă se ascunde într-un pahar cu vin bun. De la bobul de strugure şi până la temperatura din cramă totul este atent analizat. Refacem drumul vinului chiar acum alături de specialişti.
Mii de sticle de vin alb sunt gata să plece spre supermarketurile româneşti sau spre magazinele de profil din străinătate. Este încununarea unei munci minuţioase de aproape un veac. Ioan Mărginean se străduieşte de ani de zile pentru ca vinul din Alba să obţină recunoaşterea internaţională.
Din podgorie, strugurii iau drumul vinificării, cum spun specialiştii. Totul se face în funcţie de tipul strugurilor, de aromele şi de culoarea lor. Înainte de îmbuteliere licoarea bahică este analizată în laboratoare. Densitatea, ph-ul sau aciditatea trebuie să fie clar stabilite.
Temperatura, umiditatea şi lumina sunt factorii cheie pentru păstrarea vinului în crame. Abia apoi degustarea somelierilor poate certifica valoarea vinului. Chiar dacă România are cea mai mare suprafaţă viticolă din Europa, puţini sunt cei au decis să investească în exploatarea podgoriilor.
Un vin de soi merge cu o brânză bună. Iar alegerea nu este atât de simplă pe cât pare.
România este al 13 lea producător de vinuri din lume ca volum. Nu suntem pionieri dar suntem pe drumul cel bun , spun specialiştii.
Ți-a plăcut acest articol?
LikePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰