Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. De ce se ţine post negru: zi de doliu pentru creştini
Paşte 2022. Este ultima vineri din Postul Mare, numită şi Vinerea Neagră. O zi de doliu pentru creştinătate marcată de post negru şi rugăciune, în care bisericile nu oficiază Sfânta Liturghie. Tradiţia populară spune că respectarea obiceiurilor legate de această zi ne va feri de rele întregul an.
Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ziua în care Iisus Hristos a murit răstignit. Este o zi cu extrem de mare încărcătură spirituală pentru ortodocşi. Potrivit tradiţiei, ar trebui să ţinem post negru, adică bine ar fi să consumăm doar apă, dacă nu avem probleme de sănătate care să ne împiedice să facem acest lucru.
Cu două zile în urmă, în Miercurea Mare, biserica a oficiat denii, slujbe speciale înainte de Paște, iar creștinii au avut de respectat anumite tradiții. În schimb, în Joia Mare, s-a prăznuit spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina cea de Taină, la care s-a instituit Taina Împărtăşaniei (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani şi vinderea Domnului de către Iuda. Joia Mare este cunoscută, mai ales în cultura populară actuală, ca ziua în care se înroşesc ouăle.
Citește și: Prognoza meteo de Paşte. Cum va fi vremea de Înviere
Vinerea Mare, zi de post negru
- Reportaj Observator de kilometrul zero al creştinismului: martorii unei minuni. "Suntem în cel mai special loc din...
- Joia Mare, tradiții și obiceiuri. Ce este "Focul morților" și de ce este respectat cu sfințenie la sate
- Programul magazinelor şi supermarketurilor de Paşte 2022. Unde puteţi merge la cumpărături în a doua zi de Paşte
Vinerea Mare este zi de post negru, în care nu se mănâncă şi nu se bea decât apă. În această zi nu se lucrează şi nu se fac nici copturi pascale. Este ziua în care a fost răstignit Domnul Iisus Hristos, pentru iertarea păcatelor noastre şi i se mai spune Vinerea Patimilor, Vinerea Paştilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă.
Slujba înmormântării Domnului Iisus Hristos
Seara, lumea merge la biserică pentru a participa la slujba Prohodului Domnului, slujba înmormântării Domnului Iisus Hristos. În mijlocul bisericii, este aşezată o masă deosebită cu Epitaful deasupra, o pânză pe care se află imprimată icoana înmormântării Domnului. Credincioşii trec pe sub această masă, pentru a simboliza suferinţa prin care a trecut Iisus pe drumul Crucii. La sfârşitul slujbei, se înconjoară biserica cu Epitaful, pe sub care trec apoi toţi credincioşii, la revenirea în biserică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰