Antena Meniu Search
x

Video Vreme severă în România: viscol, ninsori, vânt și ploi

România trece prin primul episod de vreme severă al anului. Noaptea trecută a fost cod portocaliu de viscol şi ninsori puternice la munte. Vântul a bătut aici şi cu 100 de kilometri la oră. Iar restul ţării este stăpânit de ploi.

de Lidia Bobes

la 05.01.2021, 09:29

Vezi și
  • Cod portocaliu de viscol puternic
  • Risc ridicat de avalanşă
  • Cod galben de ploi în aproape toată ţara

Codul portocaliu a adus viscol puternic în zona de munte a județului Gorj. În stațiunea Rânca, la peste 1.600 de metri înălțime, vântul a bătut cu peste 100 de kilometri pe oră, vizibilitatea fiind foarte scăzută.

Dan Popescu, salvamontist: „În urma avertizărilor meteorologice avem un cod portocaliu de viscol puternic şi ninsori abundente la peste 1.700 de metri, în Carpaţii Meridionali. Vântul va sufla tare, cu rafale de peste 80-110 km/h, viscolind puternic şi troienind zăpada, determinând astfel scăderea vizibilităţii sub 50 de metri”.

Codul portocaliu a expirat în această dimineaţă. Însă în Carpații Orientali și Meridionali va continua să ningă și pe parcursul zilei.

Risc ridicat de avalanşă

„La peste 1.800 de metri, riscul de avalanşă este însemnat, grad 3, iar sub 1800 de metri gradul 2. 00.28 Dorim să vă reamintim că traseele montane sunt închise la altitudini de peste 1800 de metri şi recomandăm turiştilor să fie echipaţi corespunzător, să evite traseele montane în golul alpin în această perioadă”, mai spune Dan Popescu.

Din fericire, Transfăgărăşanul, şoseaua care duce spre Bâlea Lac, este închisă, aşa că n-ar trebui să fie turişti pe acolo.

În staţiunea montană Straja, din judeţul Hunedoara, în schimb, e un peisaj de basm după ce a nins din abundenţă pe crestele munţilor şi s-a depus un strat considerabil de omăt. Aici e cod galben de ninsoare.

Cod galben de ploi în aproape toată ţara

De fapt, e cod galben mai în toată ţara, însă de ploi abundente. Şi pot urma şi inundaţii, avertizează hidrologii, care au emis o avertizare de Cod portocaliu, valabilă până mâine în cinci județe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Vreme severă în România: viscol, ninsori, vânt și ploi