Video Weekend de poveste în Sibiu. Vinurile aromate şi preparatele tradiţionale i-au atras ca pe un magnet pe turişti şi localnici
Localitatea Apoldu de Sus, din judeţul Sibiu, a fost polul gustului fără cusur. Vinurile aromate, dar şi preparatele tradiţionale au fost cele care i-au atras ca pe un magnet pe turişti şi localnici. Toate preparatele provin din curţile producătorilor locali şi sunt gătite cu măiestrie de cei mai iscusiţi bucătari ai locului.
Participant: Grătarul prieteniei, îi spun eu. Este un grătar în formă de masă rotundă, unde prietenii se întâlnesc. Şi pot să servească şi un vin de calitate.
Ademeniţi de mirosul aromelor divine, marii gurmanzi, nu au mai stat pe gânduri şi au dat iama în localitatea Apoldu de Sus. Iar produsele tradiţionale le-au făcut cu ochiul turiştilor încă din prima clipă. Şi de ce nu, pe lângă delicioasele bucate, turiştii au savurat şi câte un pahar de vin.
Roland Blaj, organizator festival: Este o tradiţie multiseculară de cultivarea viţei de vie. Se fac atât vinuri albe, vinuri roze şi vinuri roșii. Unul dintre vinurile albe cu care ne mândrim are şi denumirea de languer.
După ce au avut parte de o masă pe cinste şi au golit paharele pline cu licoarea lui Bachus, turiştii s-au putut odihni în mijlocul podgoriei.
Maria Sîrbu, administrator pensiune: Turiştii care se cazează în această locaţie au posibilitatea de a cunoaşte viaţa de toamnă.
Turist: Via e aici, la doi paşi, poţi să-ţi iei struguri. Tot aici poţi afla poveste vinului, începând de la cules şi până la soiurile de vin.
În anul 2020, tot în Apoldu de Sus a fost înfiinţată şi o staţiune viticolă, ce se află în proprietatea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Podgoria se întinde pe o suprafaţa de 65 de hectare şi sunt cultivate soiuri nobile, dar și viţa de vie veche românească.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰