Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ziua Aviaţiei Române 2024. Cum este sărbătorită în Bucureşti

An de an, pe 20 iulie, Ziua Aviaţiei Române se sărbătoreşte de Sfântul Ilie, ocrotitorul spiritual al piloţilor. Cu ocazia celebrării, avioane de luptă şi transport, respectiv F-16 Fighting Falcon, Eurofighter Typhoon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, elicoptere militare şi aeronave civile, vor survola Capitala şi vor oferi un spectacol aviator memorabil.

de Redactia Observator

la 19.07.2024 , 16:03

Ziua Aviaţiei Române 2024 Ziua Aviaţiei Române 2024 - Forţele Aeriene Române - Facebook

Pregătirile au început încă de marți, când mai multe avioane militare au ieșit să-și facă încălzirea pentru showul de sâmbătă. Aeronavele au survolat Piața Aviatorilor pentru a se pregăti de spectacolul pe care îl vor susține de Ziua Aviației.

Ce vor vedea bucureştenii pe cerul Capitalei

Începând cu ora 10, la Monumentul Eroilor Aerului va avea loc o ceremonie militară şi religioasă și se vor depune coroane de flori în memoria eroilor aviatori. Vor fi comemorați soldații care s-au sacrificat pe front. Ei au luat parte la misiuni din diverse teatre de operaţii cum sunt Althea (Bosnia, 2005), KAIA (Afganistan, 2006 şi 2011-2012), Baltica 07 (Ţările Baltice, 2007).

Articolul continuă după reclamă

Apoi, zeci de Aeronave militare de la Forțele Aeriene Române vor face spectacol pe cer. Se vor ridica de la sol elicoptere aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii și Aeroclubului României. Publicul va putea admira aeronave militare de tip F-16 Fighting Falcon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, IAR-330 și IAR-99, dar și elicoptere tip EC-135 SMURD și S-70M BlackHawk. Acestea vor fi însoțite și de o aeronavă Learjet 75 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, de elicoptere tip SA-365 Dauphin ale Serviciului Român de Informaţii, o aeronavă C-17 aparținând PAPA și aeronave Extra 300 aparținând Aeroclubului României, precum și aeronave de tip F-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Finlandeze.

Pe acelaşi subiect

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită pe 20 iulie

Sărbătorită la 20 iulie, zi în care este prăznuit Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene îl celebrează astfel pe ocrotitorul spiritual al temerarilor zborului. Aviaţia militară română a luat naştere în anul 1910, primul avion militar, proiectat de Aurel Vlaicu şi realizat de Arsenalul Armatei zburând la 17 iunie 1910.

La data de 1 aprilie 1913, intra în vigoare prima lege de organizare a aeronauticii militare din România, iar în baza articolului nr. 1 din lege, primele componente ale forţelor aeriene - aviaţia şi aerostaţia, erau subordonate unei structuri de comandament specializate - Serviciul de Aeronautică Militară, astfel fiind înfiinţată o nouă categorie de forţe armate, Forţele Aeriene.

În prezent, un detaşament format din patru aeronave de luptă F-16 multirol şi personalul desemnat, care poartă denumirea onorifică "Carpathian Vipers" este dislocat pe baza aeriană Siauliai din Lituania şi asigură misiunea de Poliţie Aeriană întărită în ţările baltice în perioada aprilie - iulie 2023. Misiunea detaşamentului este de a proteja integritatea spaţiului aerian al Ţărilor Baltice şi este o componentă fundamentală a angajamentului NATO faţă de membrii săi.

"Cu ocazia sărbătorii Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, sâmbătă, 20 iulie, începând cu ora 10:00, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, se va desfăşura o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori în memoria eroilor aviatori.

Pe timpul ceremoniei vor evolua aeronave militare aparţinând Forţelor Aeriene Române: F-16 Fighting Falcon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, IAR-330 și IAR-99, dar și elicoptere tip EC-135 SMURD și S-70M BlackHawk și o aeronavă Learjet 75 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, elicoptere tip SA-365 Dauphin ale Serviciului Român de Informaţii, o aeronavă C-17 aparținând PAPA și aeronave Extra 300 aparținând Aeroclubului României, precum și aeronave de tip F-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Finlandeze.

În perioada 16-18 iulie, începând cu ora 10.00, în zona Monumentului Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, vor avea loc antrenamente cu aeronavele militare care vor participa la evenimentul marcant al Forțelor Aeriene Române.

Zborurile de antrenament din perioada 16-18 iulie, precum și survolul aeronavelor cu ocazia sărbătorii Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene din 20 iulie se vor executa cu luarea tuturor măsurilor de siguranță și respectarea reglementărilor aeronautice în vigoare, astfel încât impactul asupra comunităţii locale să fie minim.

Pentru reprezentanții mass-media care doresc să participe la evenimentul de la Monumentul Aviatorilor nu este necesară o acreditare prealabilă.

 Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloților", au transmis reprezentanţii Forţele Aeriene Române prin intermediul unui comunicat de presă. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri sociale » Ziua Aviaţiei Române 2024. Cum este sărbătorită în Bucureşti