Ziua Drapelului Naţional: în ciuda ceremoniilor, unii români nu ştiu ce semnifică
Despre culorile steagului României şi semnificaţia lor se vorbeşte în fiecare zi de 26 iunie. Aproape în fiecare oraş, oficialii organizează manifestaţii în cinstea acestui simbol naţional.
Despre culorile steagului României şi semnificaţia lor se vorbeşte în fiecare zi de 26 iunie. Aproape în fiecare oraş, oficialii organizează manifestaţii în cinstea acestui simbol naţional. Dar cu fiecare an care trece, entuziasmul românilor pare tot mai scăzut. În an centenar, unii nu şi-au adus aminte ce semnifică. Şi încă am găsit instituţii publice care afişează steagul în mod greşit.
În Cluj, drapelul naţional a fost adus cu elicopterul şi fluturat deasupra pieţei Avram Iancu. Micii patrioţi s-au bucurat de un spectacol aviatic.
Nu toată lumea s-a dovedit însă la fel de iubitoare de simboluri naţionale. La Reşiţa, doar autorităţile au fost prezente la celebrare. În Capitală am găsit însă o româncă născută chiar de de ziua drapelului.
"Îl pun pentru mine, pur şi simplu eu mă simt bine cu tricolorul la balconul meu. L-am pus dimineaţă, când m-am trezit, la şase", spune Manuela Mălceanu.
Culorile semnifică albastrul cerului, bogăţia grânelor şi sângele înaintaşilor. În numeroase situaţii, drapelul României este însă afişat greşit. Cum ar fi un mesaj de la Aeroportul Otopeni sau sigla de pe echipamentul acestor sportivi. Şi logoul centenarului este controversat. Iar dezbateriile continuă.
O parte dintre maşinile poliţiei au fost colantate greşit. Ordinea culorilor de pe steagul nu este cea corectă. Şi pe verticală, prima culoare de sus în jos ar trebui să fie albastru şi nu roşu cum apare aici.
Drapelul naţional a fost adoptat în urmă cu 170 de ani, la Revoluţia din 1848.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰