Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ziua Imnului Naţional al României, sărbătorită pe 29 iulie. Ce semnificaţie are această dată

Românii sărbătoresc, pe 29 iulie, Ziua Imnului Naţional, iar povestea din spatele acestei situaţii este cât se poate de interesantă.

de Redactia Observator

la 28.07.2021 , 18:33

Ziua Imnului Naţional al României, sărbătorită pe 29 iulie Ziua Imnului Naţional al României, sărbătorită pe 29 iulie
  • "Deşteaptă-te, române!", imnul României, s-a cântat pentru prima dată în 1848.

"Deșteaptă-te, române!" este, de circa trei decenii, imnul naţional al României, însă cântecul are la bază un poem lansat de Andrei Mureşanu în iunie 1848. „Deșteaptă-te, române!” a fost, însă, şi imnul Republicii Moldova, atât în perioada 1917-1918, cât şi în perioada 1991-1994.

Cântecul este apreciat graţie mesajului de patriotism şi de libertate pe care îl transmite. Oarecum interzis pe perioada comunismului, a revenit în atenţia oamenilor în noiembrie 1987, în timpul revoltei muncitorilor de la Braşov.

Ziua Imnului Naţional al României, instituită în 1998

Articolul continuă după reclamă

Deşi cântecul în sine s-a auzit pentru prima dată în 1848, Ziua Imnului Naţional al României a fost instituită abia în 1998, prin Legea nr. 99 din anul respectiv. Documentul prevedea că "această zi va fi marcată de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne".

În acelaşi an, cu ocazia a 150 de ani de la Revoluţia română din 1848, Banca Naţională a României lansa, pe 29 iulie, ziua în care s-a cântat pentru prima dată "Deșteaptă-te, române!", două monede din aur cu valori nominale de 500 lei şi 1.000 lei şi care erau dedicate aniversării respective.

Ce s-a întâmplat pe 29 iulie 1848

Pe 29 iulie 1848 s-a cântat pentru prima dată "Deșteaptă-te, române!". Conform unor documente istorice, acest lucru s-a întâmplat pentru prima dată în Grădina Publică din Râmnicu-Vâlcea, actualmente Parcul Zăvoi, la iniţiativa domnitorului Ştirbei Vodă.

Cântat în legătură cu Revoluţia română din acel an, "Deșteaptă-te, române!" a devenit, practic, un cântec de luptă al românilor, el fiind utilizat şi pe parcursul altor conflicte precum Războiul de Independenţă, cele două conflagraţii mondiale, criza după lovitura de stat din 23 august 1944 sau Revoluţia din 1989.

Ce evenimente au loc pe 29 iulie 2021, de Ziua Imnului

Deşi încă ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, autorităţile din România pregătesc mai multe evenimente pentru a marca Ziua Imnului. La Râmnicu Vâlcea, de exemplu, ar urma să aibă loc, de exemplu, o şedinţă festivă a Consiliului Local. La eveniment ar urma să participe inclusiv ambasadorii pe care îi au în România state precum Belarus, Palestina sau Pakistan.

Ziua Imnului Naţional va fi marcată şi în alte oraşe precum Bucureşti sau Constanţa. În Bucureşti, MApN şi Primăria Capitalei organizează o ceremonie militară. Ceremonia are loc în Piaţa Tricolorului din faţa Palatului Cercului Militar Naţional. Ceremonii militare au loc şi la Constanţa, în Piaţa Ovidiu, la Brăila, în Piaţa Independenţei, sau la Tulcea, în Piaţa Tricolorului.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Ziua Imnului Naţional al României, sărbătorită pe 29 iulie. Ce semnificaţie are această dată