Ziua Marinei 2018. Peste 10.000 de oameni participă la cel mai mare spectacol naval al anului
Zece mii de oameni sunt aşteptaţi astăzi pe faleza din Constanţa, acolo unde vor avea loc manifestările de Ziua Marinei Române.
Zece mii de oameni sunt aşteptaţi astăzi pe faleza din Constanţa, acolo unde vor avea loc manifestările de Ziua Marinei Române. La festivitate au fost anunţaţi şi preşedintele Klaus Iohannos, dar şi ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.
Actualizare 10:55 - Unui marinar ucrainean i s-a făcut rău în timpul festivităţilor de pe faleza de la Constanţa şi a fost scos din mulţime de colegii săi.
De asemenea, o femeie din cadrul Marinei Militare Americane a primit îngrijiri medicale, după ce a acuzat stări de rău, cel mai probabil din cauza caniculei.
Şi un jandarm a avut nevoie de ajutorul personalului medical de la locul festivităţilor de Ziua Marinei.
Actualizare 10:30 - Preşedintele Iohannis a susţinut un discurs în care a vorbit despre însemnătatea Zilei Marinei Române, dar şi despre importanţa poziţiei strategice a Mării Negre.
"Forţele Navale Române 18" este cel mai mare spectacol naval al anului. Programat la ora 10:00, exerciţiul se va desfăşura în Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea.
La Constanţa, ceremoniile vor continua în Portul Tomis, unde sunt organizate jocuri şi concursuri tradiţionale marinăreşti.
Ziua Marinei 2018 se va încheia cu concertul Muzicii Militare a Forţelor Navale susţinut pe faleza din Constanţa.
De la ora 20.00, marinarii militari se vor retrage cu torţe în Constanţa şi Mangalia.
Ziua Marinei Române este marcată în fiecare an pe 15 august, de sărbătoarea religioasă Adormirea Maicii Domnului, devenită şi sărbătoare naţională din 2009. Sfânta Maria este considerată protectoarea marinarilor români.
Forţele Navale Române anunţă programul festivităţilor organizate astăzi:
- Scurt ceremonial militar de întâmpinare a preşedintelui Klaus Iohannis. La ora 10.00, se va ridica Drapelul Naţional la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare vor fi ridicate Pavilionul, Geacul şi Marele Pavoaz. Concomitent, vor fi trase 21 salve de tun, tradiţie care este păstrată încă din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile la bordul navelor militare.
- Mesaj de bun venit al viceamiralului Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale.
- Decorarea cu Ordinul "Virtutea Maritimă" a Drapelului de Luptă al structurii centrale de conducere a Marinei Militare Române.
Startul spectacolului naval va fi dat de "Zeul Neptun". Spectacolul continuă cu inserţia aeriană a scafandrilor de incursiune, lansaţi de la bordul unui elicopter.
Festivităţile merg mai departe cu respingerea unui desant maritim, în zona ţărmului. Fictiv, inamicul va fi reprezentat de către infanteriştii marini, care se vor deplasa cu zece ambarcaţiuni rapide, pentru a ataca o clădire de pe mal, iar monitorul fluvial „Ion C. Brătianu”, vedeta blindată „Rovine”, două avioane de luptă F-16, două elicoptere Puma şi trei tunuri de 100 mm vor respinge atacul.
Momentul următor în cadrul spectacolului naval de Ziua Marinei va consta în combaterea migraţiei ilegale pe mare, realizată de nave şi ambarcaţiuni ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale Agenţiei Române de Salvare a Vieţii pe Mare, după care este programată o secvenţă de contracarare a acţiunilor asimetrice pe mare.
Demonstraţiile continuă cu un moment în care trei ambarcaţiuni vor deschide focul asupra unei ambarcaţiuni inamice, pentru a o anihila. Scafandrii căzuţi în apă vor fi recuperaţi prin procedeul „rig-rope”, de către un elicopter Puma Naval, urmând să salute, din aer, prinşi de parâmă, publicul de pe faleză.
Fregata „Regele Ferdinand” va defila prin faţa tribunei, cu un elicopter Puma Naval care va simula o manevră de apuntare, marcând terminarea exerciţiilor demonstrative.
În încheiere, în jurul orei 12.30, toate navele participante vor saluta audienţa printr-o paradă navală, iar Garda de Onoare şi detaşamentele de militari din Forţele Navale Române, împreună cu militari din Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi din Ucraina, care participă în premieră la sărbătorirea Zilei Marinei Române, vor defila pe faleza din faţa Comandamentului Flotei.
Ziua se va încheia cu un concert susţinut de Muzica Militară a Forţelor Navale, începând cu ora 20.45, pe faleză, urmat de retragerea cu torţe a marinarilor militari, pe traseul Poarta 1 Port Constanţa - Farul Genovez - Parcul Primăriei Municipiului Constanţa - Comandamentul Flotei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰