Antena Meniu Search
x

Ziua Mondială a Toaletei: jumătate din românii de la sate au toaleta în curte

De Ziua Mondială a Toaletei, România ocupă locul întâi într-un top care nu ne face cinste. Suntem ţara din Uniunea Europeană cu cele mai multe locuinţe cu toaletă în afara casei - peste un sfert din total.

de Redactia Observator

la 20.11.2019, 00:23

Vezi și

De Ziua Mondială a Toaletei, România ocupă locul întâi într-un top care nu ne face cinste. Suntem ţara din Uniunea Europeană cu cele mai multe locuinţe cu toaletă în afara casei - peste un sfert din total. Situaţia s-a mai îmbunătăţit în ultimii 10 ani, dar chiar şi aşa am rămas mult în urma celorlalţi europeni: jumătate din românii de la sate au încă toaleta în spatele curţii. 

În era dronelor, România privită de sus pare în multe zone încremenită în Evul Mediu. Suntem, surprinzător, într-un oraş. Un cartier din Botoşani, unde oamenii trăiesc fără apă şi fără canalizare. La fel ca în urmă sute de ani, merg la toaletă în construcţii improvizate în spatele curţilor. 

Paradoxal, zona este racordată la sistemul public de apă şi canalizare, dar mulţi localnici refuză să intre în civilizaţie. Pentru a face economie, preferă să folosească toaletele bătrâneşti şi apa de la fântână.

27,7 la sută din populaţia ţării trăieşte în astfel de condiţii, de peste zece ori mai mult decât media de 2,1% înregistrată în 2018 la nivelul Uniunii Europene. În Germania, Olanda sau Suedia, procentul se apropie de zero. 

În comuna Stăneşti din judeul Gorj, doar câteva străzi au apă şi canalizare. Pentru restul oamenilor, n-au mai fost bani - se scuză primarul.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Aşa se face că în România anului 2019, copiii mor înecaţi în fose septice. S-a întâmplat şi în această primăvară, chiar în curtea unei şcoli din Iaşi, unde a murit un băieţel de trei ani. Iar un copil de un an jumătate a fost salvat de pompierii din Călăraşi, după ce alunecase în toaleta din curtea casei. 

Situaţia este ruşinoasă şi în Bucureşti, unde există doar 220 de toalete publice pentru cei peste 3 milioane de oameni  care locuiesc sau tranziteaza Capitala, în fiecare zi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Ziua Mondială a Toaletei: jumătate din românii de la sate au toaleta în curte