Antena Meniu Search
x

Cu fotbalul la spital. Ce păţesc jucătorii care lovesc frecvent mingea cu capul

Jucătorii de fotbal care lovesc frecvent mingea cu capul prezintă de trei ori mai multe simptome de comoţie cerebrală decât cei care fac acest lucru mai rar, a stabilit un studiu dat publicităţii în Statele Unite.

Jucătorii de fotbal care lovesc frecvent mingea cu capul prezintă de trei ori mai multe simptome de comoţie cerebrală decât cei care fac acest lucru mai rar, a stabilit un studiu dat publicităţii în Statele Unite.

"Aceste rezultate arată că lovirea mingii cu capul este efectiv legată de simptomele de comoţie, contrar concluziilor unui recent studiu care a atribuit aceste simptome şocurilor la cap între jucători.", a precizat  dr. Michael Lipton de la facultatea de medicină Albert Einstein din New York.

Studiul, publicat în revista Neurology, a fost efectuat în rândul a 222 de adulţi care joacă fotbal ca amatori, dintre care 79% au fost bărbaţi. Participanţii au indicat, într-un chestionar online, frecvenţa loviturilor cu capul la meciuri şi antrenamente, în cursul ultimelor două săptămâni, simptomele de comoţie şi impacturile accidente la cap cu un alt jucător.

Frecvenţa maximă a fost, în medie, de 125 de ori în două săptămâni, iar cea minimă de numai 4 ori.

Un mare număr dintre cei care lovesc des mingea cu capul au semnalat simptome clasice de comoţie cerebrală, ca şi de cefalee, ameţeli şi confuzie mentală, chiar dacă acest traumatism nu a fost identificat la ei, precizează cercetătorii.

Cei mai mari adepţi ai jocului de cap au de trei ori mai multe riscuri de a prezenta simptome de comoţie, a stabilit studiul, precizând că acestea pot varia de la uşoare dureri de cap până la ameţeli şi pierderea cunoştinţei.

Aproximativ 20% dintre participanţi au acuzat simptome a căror intensitate variază de la moderată la foarte severă.

Conform cercetătorilor, aceste simptome sunt, de asemenea, "strâns legate de şocurile accidentale la cap între jucători, iar lovirea frecventă cu capul este un factor distinct de risc de comoţie."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sport » Cu fotbalul la spital. Ce păţesc jucătorii care lovesc frecvent mingea cu capul