Antena Meniu Search
x

"Cum poate un tip super sănătos să fie o ameninţare?" Fostul medic al lui Novak Djokovic, revoltat de decizia Australiei

Medicul Igor Cetojevic, despre care se spune că l-a ajutat pe Novak Djokovic să ajungă în vârful clasamentului ATP, a criticat autorităţile australiene pentru că au anulat viza sârbului.

de Redactia Observator

la 15.01.2022, 12:39

Fostul medic al lui Novak Djokovic, despre retragerea vizei din Australia
Fostul medic al lui Novak Djokovic, despre retragerea vizei din Australia - Profimedia

"Este absurd să spui că o persoană care are o sănătate optimă reprezintă o ameninţare pentru sănătatea publicului”, a declarat pentru AFP medicul Igor Cetojevic, un sârb de origine bosniacă. În prezent, acesta locuieşte în Cipru, relatează news.ro. Cetojevic, care a petrecut un an în turneu cu Novak Djokovic până în 2011, când a câştigat pentru prima dată Wimbledon şi a devenit numărul unu mondial, a spus că sârbul, care nu este vaccinat, a fost tratat incorect. "Cum poate un tip super sănătos să fie o ameninţare pentru Australian Open?”, a spus medicul în vârstă de 60 de ani, râzând în hohote. "Totul e politică, nimic altceva”, a adăugat el.

Djokovic, o "amenințare pentru sănătatea publică"

Ministrul australian al Imigraţiei, Alex Hawke, a decis să anuleze viza lui Novak Djokovic, deoarece prezenţa liderului ATP în Australia creşte trendul antivaccinist şi duce la nerespectarea regulilor COVID-19, informează news.com.au. Conform acestuia, prezenţa lui Djokovic în Australia poate reprezenta un risc pentru sănătatea comunităţii australiene, ducând la refuzul altor persoane să se vaccineze şi/sau la o reducere a utilizării dozei booster.

"Având în vedere statutul şi poziţia lui Djokovic ca model în comunitatea sportivă şi nu numai, prezenţa sa continuă în Australia poate stimula o nerespectare a cerinţelor de precauţie după primirea unui test COVID-19 pozitiv. În special, comportamentul său poate încuraja sau influenţa pe alţii să-i imite comportamentul anterior şi să nu respecte măsurile adecvate de sănătate publică în urma unui rezultat pozitiv al testului COVID-19, care ar putea duce la transmiterea bolii şi la riscuri grave pentru sănătatea lor şi a altora", este motivarea lui Hawke pentru anularea vizei, conform documentelor furnizate de presa de la Antipozi.

Pe acelaşi subiect

Audieri în cazul vizei lui Novak Djokovic

Judecătorul şi părţile implicate, reprezentanţii tenismenului sârb şi ai ministrului Imigraţiei, Alex Hawke, au discutat chestiuni procedurale despre modul în care contestarea anulării vizei va avea loc în acest weekend. Toate părţile au fost de acord ca audierea să aibă loc duminică, de la ora locală 09.30 (00.30, ora României). Audierea a fost una administrativă, singura dispută între părţi fiind dacă dosarul va fi judecat duminică de un singur judecător al instanţei sau de un complet format din trei judecători. În cazul în care cazul este prezentat în faţa a trei judecători, ministrul Hawke nu va avea nicio cale de a contesta sentinţa. Judecătorul David O’Callaghan a spus că va lua o decizie în această privinţă în cursul zilei de sâmbătă.

Novak Djokovic, reţinut în Australia

Tenismenul sârb Novak Djokovic se află, de sâmbătă dimineaţă, din nou în custodia forţelor australiene de frontieră, într-un loc care nu a fost făcut public, după ce ministrul Imigraţiei i-a ridicat a doua oară într-o săptămână viza de intrare în ţară liderului ATP. Poliţia de frontieră l-a interogat din nou pe Djokovic, apoi jucătorul de tenis a fost reţinut. Liderul ATP îşi va putea petrece ziua de sâmbătă la biroul avocaţilor săi, pentru a stabili cum vor aborda cazul duminică, însă el va trebui să revină în detenţie pentru noaptea dinaintea audierii.

Ministrul australian al Imigraţiei, Alex Hawke, a anulat, vineri, a doua oară viza de intrare în ţară deţinută de liderul ATP, Novak Djokovic, demnitarul precizând că a luat decizia ţinând cont de interesul public. Djokovic a sosit în Australia pe 5 ianuarie şi forţele de frontieră nu i-au permis intrarea în ţară timp de mai bine de opt ore, timp în care jucătorul a fost reţinut în aeroport. La finalul audierii, ofiţerii poliţiei de frontieră au decis să-i anuleze lui Djokovic viza de intrare în ţară, pentru că nu este vaccinat şi astfel nu respectă regulile sanitare locale pentru cetăţenii care doresc să călătorească în Australia.

Tenismenul a fost plasat în izolare la un centru de imigranţi. Novak Djokovic a făcut apel la decizia autorităţilor şi a primit câştig de cauză, la 10 ianuarie, din partea unui tribunal local din Melbourne. El a fost eliberat din centrul pentru imigranţi şi a început să se antreneze la Melbourne Park.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

De unde vă faceţi cel mai des aprovizionarea cu verdeţuri şi legume?

Observator » Sport » "Cum poate un tip super sănătos să fie o ameninţare?" Fostul medic al lui Novak Djokovic, revoltat de decizia Australiei