Antena Meniu Search
x

Drama prin care trece unul dintre cei mai în vogă jucători de la Cupa Mondială de rugby. În ciuda dificultăţilor, a ales să scrie istorie alături de naţionala Fiji

Cupa Mondială de rugby, care se desfăşoară în această perioadă în Franţa, aduce numeroase meciuri spectaculoase, dar şi poveşti de neuitat sau lecţii de viaţă, una dintre acestea avându-l în prim plan pe Josua Tuisova, reprezentant al naţionalei statului Fiji şi unul dintre cei mai în vogă jucători de rugby din lume la momentul actual.

de Redactia Observator

la 03.10.2023, 13:46

Josua Tuisova înscriind eseul decisiv pentru Fiji în meciul cu Australia
Josua Tuisova înscriind eseul decisiv pentru Fiji în meciul cu Australia - Profimedia
  • Cupa Mondială de rugby din Franţa produce inclusiv lecţii importante de viaţă.

Naţionala de rugby a statului Fiji este una dintre revelaţiile Cupei Mondiale din Franţa. Fiji a fost repartizată în Grupa C, alături de Ţara Galilor, Australia, Georgia şi Portugalia, iar până acum a avut un parcurs remarcabil.

Fiji a pierdut greu cu Ţara Galilor, 26-32, după un final de meci extrem de tensionat, a învins Australia, 22-15, şi a trecut de Georgia, 17-12. În acest moment, Fiji este pe locul 3 în grupă, cu 10 puncte acumulate, şi mai are de jucat cu Portugalia, ultima clasată. Ţara Galilor are 14 puncte, iar Australia are 11 puncte, însă australienii şi-au terminat meciurile pe care le aveau de jucat, astfel că Fiji trebuie să obţină măcar un punct din confruntarea cu Portugalia pentru a trece peste Australia şi a obţine calificarea în faza sferturilor de finală.

Concret, Fiji îşi permite chiar să piardă şi la şapte puncte diferenţă cu Portugalia, caz în care ar obţine punctul bonus defensiv, suficient pentru formaţia antrenată de Simon Raiwalui să se califice în faza sferturilor de finală. Totuşi, fijienii speră chiar la mai mult de la ultima etapă. Ei îşi doresc să învingă Portugalia cu punct bonus ofensiv şi speră ca Ţara Galilor să se încurce cu Georgia astfel încât Fiji să se califice în sferturi de pe primul loc şi să beneficieze, măcar teoretic, de un adversar mai accesibil în faza următoare a competiţiei.

Ar fi doar pentru a treia oară în istorie când Fiji ajunge în sferturile de finală ale Cupei Mondiale de rugby, după ediţiile din 2007, 20-37 cu Africa de Sud, şi 1987 (ediţia inaugurală), 16-31 cu Franţa. Totuşi, fijienii sunt mai încrezători ca niciodată în forţele lor şi visează să ajungă pentru prima dată măcar până în semifinalele Cupei Mondiale de rugby. În plus, fijienii au câştigat simpatia tuturor, prin naturaleţea lor, chiar adversarii din Georgia, învinşi foarte greu de fijieni, transmiţându-le acestora că îşi doresc ca Fiji să meargă chiar până la capăt şi să câştige inclusiv finala competiţiei.

Pe acelaşi subiect

Unul dintre liderii naţionalei de rugby a statului Fiji este centrul Josua Tuisova, jucător obişnuit cu atmosfera din Franţa pentru că este actual echipier al formaţiei Racing Metro, după ce a mai evoluat pentru Toulon şi Lyon. Tuisova a marcat câte un eseu cu Ţara Galilor şi cu Australia şi a avut o evoluţie remarcabilă şi cu Georgia, fiind desemnat omul meciului în victoria obţinută împotriva Australiei.

Rugbistul din Fiji şi-a pierdut copilul înainte de meciul cu Georgia

Puţină lume ştie, însă, drama teribilă trăită de rugbistul de 29 de ani. În ciuda evoluţiilor remarcabile şi a zâmbetului afişat pe teren, Tuisova se confruntă cu o dramă teribilă pe care a reuşit să o mascheze uluitor de bine. Deşi băiatul său de 7 ani avea grave probleme de sănătate, Tuisova a continuat pregătirea pentru Cupa Mondială alături de coechipierii săi.

În cele din urmă, din păcate, inevitabilul s-a produs, iar Tuisova a fost înştiinţat, cu doar câteva ore înainte de startul partidei cu Georgia, că băiatul său a murit. Toată lumea se aştepta ca Tuisova să renunţe la participarea la Cupa Mondială de rugby pentru a-şi conduce juniorul pe ultimul drum, iar antrenorul Simon Raiwalui era pregătit să îl înlocuiască pe Tuisova în echipa de start pentru meciul cu Georgia, dar jucătorul a luat o decizie radicală.

Rugbistul de 29 de ani a decis să rămână implicat în Cupa Mondială de rugby şi să încerce să scrie istorie alături de coechipierii săi, luptând astfel tocmai pentru a-i dedica eventualul succes sau eventualele succese fiului său.

Astfel, Tuisova şi-a desemnat tatăl, pe Isikeli Ratulevu, să se ocupe de înmormântarea copilului, care ar fi urmat să aibă loc marţi, în Votua, oraş din provincia Ba, oraş în care de altfel s-a născut şi rugbistul fijian.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Sport » Drama prin care trece unul dintre cei mai în vogă jucători de la Cupa Mondială de rugby. În ciuda dificultăţilor, a ales să scrie istorie alături de naţionala Fiji