Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Euro 2020, cu spectatori în tribună pe Arena Naţională. MTS a anunţat câți suporteri vor avea voie să asiste la fiecare meci

Euro 2020, turneu programat în vara acestui an, se va desfăşura cu spectatori în tribune! Ministerul Tineretului și Sportului a anunțat oficial că la meciurile pe care Arena Națională le va găzdui vor putea intra 13.000 de suporteri, adica 25% din capacitatea stadionului.

de Veronica Micu

la 06.04.2021 , 20:19

Redăm mai jos, integral, comunicatul emis de ministerul Tineretului și Sportului, prin care anunță condiția revenirii spectatorilor pe stadionul din Capitală la turneul Euro 2020:

Ministerul Tineretului și Sportului marchează Ziua internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace printr-o veste îndelung așteptată: meciurile organizate pe teritoriul României în cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal EURO 2020 se vor defășura cu spectatori în tribune

Prin aprobarea Memorandumul prezentat de Ministerul Tineretului și Sportului în cadrul ultimei ședințe de guvern, Guvernul României s-a angajat să adopte legislația necesară, astfel încât meciurile din cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal Euro 2020 organizate în 2021 pe teritoriul României să se poată desfășura cu prezența în tribune a unui număr maxim de 13.000 de spectatori, reprezentând 25% din capacitatea tribunelor Arenei Naționale.

Vezi și

Decizia Guvernului României este una justificată, pe fondul angajamentelor asumate de România, având în vedere că exista riscul excluderii din circuitul EURO, ca urmare a deciziei UEFA ca toate meciurile din cadrul turneului să se desfășoare cu spectatori, într-un regim controlat și sigur din punct de vedere al sănătății fanilor. Angajamentele asumate de țara noastră au presupus investiții cu impact pe termen lung, care au sprijinit puternic economia, într-o perioadă dificilă. Dincolo de impactul economic, impactul asupra fenomenului sportiv, prin stimularea interesului public față de practicarea sportului și creșterea bazei de selecție pentru sportul de performanță au reprezentat argumente puternice în favoarea acestei decizii, alături de experiența acumulată cu prilejul organizării EURO 2020, care va permite organizarea, pe viitor, a altor evenimente importante, ceea ce va genera beneficii considerabile de imagine, pe termen lung.

Condiții pentru revenirea spectatorilor pe Arena Naţională

Structura Locală de Organizare a EURO 2020 la București și Federația Română de Fotbal au pregătit un plan de acces al spectatorilor într-o proporție de 25% din capacitatea Arenei Naționale – locul unde vor fi găzduite cele 4 meciuri atribuite.

Pilonii pe care s-a construit acest scenariu sunt:

  • Fiecare spectator va fi testat și/sau verificat în ziua meciului.
  • UEFA nu impune testare individuală, dar a dat ca exemplu planul suplimentar de la București, pe care îl susține și la care contribuie financiar.
  • Suporterii străini care și-au păstrat biletele sunt core fans, astfel încât îi interesează doar meciurile, nu turismul. Există, deci, o probabilitate extrem de redusă ca aceștia să stea mai mult de 48h pe teritoriul României.
  • Nu se creează precedent pentru alte evenimente, EURO având regim special. Este declarat eveniment ”de interes public și de importanță națională” prin HG 1093/2013.

În această formă și cu aceste argumente, planul de acces al publicului în proporție de 25% este deja avizat de UEFA, Institutul Național de Sănătate Publică și a întrunit consensul Comitetului Interministerial EURO 2020, la ședința din 3 martie 2021.

“Această decizie a Guvernului României vine să încununeze toate eforturile depuse până acum de țara noastră, atât din punct de vedere financiar, cât și uman și logistic. Avem șansa istorică de a fi parte a unui eveniment sportiv de anvergură și de a demonstra că ne putem onora obligațiile la cele mai înalte standarde de organizare și siguranță sanitară. Spectacolul sportiv rămâne o mare bucurie pentru noi toți, iar calitatea de organizatori este un motiv de recunoaștere a capacității noastre în acest sens, deci de mândrie națională”, a declarat Eduard Novak, Ministrul Tineretului și Sportului.

LPF cere permiterea spectatorilor pe stadioane şi la meciurile din Liga 1

În numele Ligii Profesioniste de Fotbal, Secretarul General al acesteia, Justin Ștefan, a adresat, marți, 6 aprilie 2021, o scrisoare lui Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, ca o consecință directă a deciziei MTS de a permite accesul fanilor doar la meciurile ce se vor juca în cadrul Turneului final al campionatului european, pe Arena Națională.

"Stimate domn,

Revenim prin prezenta la adresele anterioare prin care vă solicitam sprjjinul pentru pemiterea accesului suporterilor în stadioanele pe care se dispută meciurile din Campionatul Național Liga 1. 

Aceste adrese nu au primit niciun răspuns până la acest moment din partea ministerului pe care il reprezentați și, având în vedere comunicatul de presă al MTS din data de 06.04.2021 cu privire la faptul că "meciurile organizate pe teritoriul României în cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal EURO 2020 se vor desfășura cu spectatori în tribune" , vă solicităm să emiteți un memorandum ce va fi prezentat Guvernului României pentru a se permite accesul suporterilor cluburilor membre LPF în stadioanele pe care se dispută partidele din competiția Campionatul Național Liga I.

Numărul permis de spectatori se va stabili în funcție de dimensiunea și alte caracteristici ale locației de desfășurare a partidei de fotbal (nu mai mult de 25% din capacitatea stadionului), tribunele stadioanelor fiind în aer liber si nu în spații închise, cu respectarea normelor de distanțare socială, fapt ce diminuează considerabil riscul de infectare/transmitere a virusului Covid 19.

Considerăm că formularea "nu se creează precedent pentru alte evenimente, EURO având regim special (...) este declarat eveniment de interes public și importanță națională" este una nefericită, având în vedere solicitarea iubitorilor de fotbal din România de a li se pemite accesul pe stadioanele din țară (solicitare neluată în seamă de aproximativ un an de zile), cu respectarea unor proceduri clare, ca de exemplu:

- Pentru eliminarea oricărei aglomerări în zona porților de acces, se va mări durata pentru care este posibil accesul în stadion, înainte de începerea partidei de fotbal;

- Accesul în stadion se va face numai după ce fiecare spectator care deține un bilet valabil, va fi termoscanat non-contact (ca și în cazul accesului în mall-uri, magazine etc), refuzul efectuării acestui control conducând la interzicerea persoanei pe stadion;

- Pe biletele de acces se vor tipări informații suplimentare care pot ajuta la identificarea oricărui spectator, informații ce pot fi puse la dispoziția autorităților sanitare în cazul în care va fi nevoie de acest lucru;

- Organizarea zonelor de acces în incinta stadionului prin marcaje care să indice distanța fizică regulamentară de 1,5 metri între persoane;

- Portul obligatoriu al măștii; 

- Montarea în stadion a unui număr suficient de dispozitive non-contact pentru igienizarea mâinilor;

- Dezinfectarea zonelor comune înainte de începerea partidei;

- Locuri libere între spectatori (cel puțin trei scaune).

Menționăm că lista măsurilor expusă anterior nu este una exhaustivă și va fi adaptată/completată cu reguli transmise de autorități. Ne arătăm încă o dată disponibilitatea pentru a vă sprijini cu tot ce este necesar pentru elaborarea memorandumului ce va fi prezentat Guvernului României, iar în măsura în care considerați că experiența echipei LPF vă poate fi de folos, vă stăm la dispoziție.

În speranța că această solicitare nu va trece neobservată, vă transmitem sincere salutări.", este reacţia LPF la anunţul făcut de Ministerul Tineretului şi Sportului.

Ministrul Eduard Novak anunţase măsurile cu o săptămână în urmă, într-un interviu acordat exclusiv Observator

"Poate să existe un lockdown general în țară, dar să fie 25% minim de spectatori pe Arena Naţională, asta înseamnă asumarea noastră", declara pe 30 martie Eduard Novak.

Există 2 variante cu privire la cum se vor aşeza suporterii în tribune. Prima presupune ca un scaun să fie liber și unul ocupat. Însă, în acest caz, atât rândul din față cât și cel din spate vor trebui să fie lăsate goale. Cea de a două varianta presupune că între fiecare spectator să fie lăsate libere 3 locuri. Iar în acest caz vor putea fi ocupate toate rândurile. Intrarea pe stadion va semăna cu intrarea în ţară.

"Se vor accepta pe stadion doar cu test PCR sau antigen, cu certificat de vaccin, cu certificat că ai avut COVID deja. Dacă nu ai aceste documente, nu ai nimic din aceste documente, atunci o să ți se facă testare rapidă acolo, după care poți să intri pe stadion", a mai precizat Eduard Novak, exclusiv pentru Observator.

Arena Națională va găzdui patru partide de la turneul final european. Pe 13, 17 şi 21 iunie sunt programate trei meciuri din Grupa C, iar pe 28 iunie - un joc din optimile de finală.

Veronica Micu Like

Absolventă a Şcolii Superioare de Jurnalism (SSJ). A început la "Gardianul", ca reporter de investigaţii, apoi s-a alăturat echipei "Jurnalul Naţional", unde a scris mai bine de 11 ani. A urmat site-ul miscareaderezistenta.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sport » Euro 2020, cu spectatori în tribună pe Arena Naţională. MTS a anunţat câți suporteri vor avea voie să asiste la fiecare meci