Antena Meniu Search
x

FIFA a publicat dosarele de candidatură pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2026

FIFA a publicat luni dosarele celor două candidate la organizarea Mondialului din 2026, Marocul şi trioul SUA/Canada/Mexic.

FIFA a publicat dosarele de candidatură pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2026

FIFA a publicat luni dosarele celor două candidate la organizarea Mondialului din 2026, Marocul şi trioul SUA/Canada/Mexic, şi a precizat procedura care va duce la desemnarea câştigătoarei pe 13 iunie.

În cea de-a 5-a sa campanie şi pentru acest prim turneu final cu 48 de echipe, Marcoul intenţionează să aibă 12 stadioane, cele 5 existente urmând să fie modernizate. Alte trei stadioane ultramoderne se află în proiect, între care Marele Stadion din Casablanca (93.000 locuri), "arena naţională îndelung aşteptată de marocani", potrivit dosarului de candidatură.

Dosarul trioului concurent SUA/Canada/Mexic se bazează pe 23 de oraşe preselecţionate (dintre care 4 canadiene şi 3 mexicane), urmând să rămână 16 oraşe candidate la final, cu stadioane de o capacitate medie de 68.000 de locuri, "deja construite şi operaţionale".

O comisie de evaluare a FIFA, alcătuită din cinci persoane, între care cei doi secretari generali adjuncţi, Marco Villiger şi fostul jucător croat Zvonimir Boban, se va deplasa la faţa locului pentru a verifica cele două dosare, având puterea de a respinge "automat" o candidatură dacă ea este considerată insuficientă.

'Eu mă ocup de evaluarea candidaturilor de peste 20 de ani, de pe diferite posturi, şi provoc pe oricine să găsească o organizaţie care să organizeze un proces mai obiectiv, mai transparent şi mai echitabil", a explicat Gianni Infantino, preşedintele FIFA, într-un comunicat.

Totuşi, prerogativele acestei comisii de evaluare şi puterea sa de a invalida o candidatură a provocat deja critici. "Această putere de a respinge o candidatură este totuşi anormală", explică o sursă africană.

"Dreptul de a desemna ţara organizatoare a fost transfer în era Blatter Consiliului Congresului, nu trebuie să ne întoarcem la un proces discreţionar", a adăugat aceeaşi sursă.

"Marja excesivă lăsată acestei comisii de evaluare ale cărei concluzii nici măcar nu pot fi atacate cu recurs, este o negare clară a justiţiei şi o încălcare a principiului dublei jurisdicţii", este de părere o altă sursă apropiată Confederaţiei africane de fotbal (CAF), care susţine candidatura Marocului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sport » FIFA a publicat dosarele de candidatură pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2026